Kopytka na szybko

m7
Kopytka na szybko

0

0 / 0

W ten sposób wykorzystuję ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu.

4

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1.50 kg ziemniaki ugotowane

3 szt. jajko

0.13 szt. mąka pszenna tortowa

0.13 szt. mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Ziemniaki, które zostały mi z poprzedniego obiadu przez 3 minuty podgrzewam mikrofalówce (łatwiej się przeciska je przez praskę). Przeciskam przez praskę, uklepuję je w misce, dzielę na 4 części, 1 część wyjmuje i uzupełniam ją pół na pół mąką pszenną i ziemniaczaną /napisałam po 1/8 bo inaczej się tu nie da wybrać, a uzupełnia się lukę po ziemniakach nie ważąc mąki). Wbijam jajko, dokładnie wyrabiam. Tworzę ruloniki a następnie kroje na kopytka. Wrzucam na osolony wrzątek z dodatkiem oleju (zapobiega sklejaniu się kopytek) gotuję około 2-3 minut od czasu wypłynięcia.

2

Podsmażam na patelni dowolna kiełbaskę, Podsmażone na oleju lub smalcu kopytka podaję z kiełbaska i mam expresowy obiad bez wyrzucania ziemniaków z poprzedniego obiadu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

375

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

77

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły