Kopytka na szybko
m7
W ten sposób wykorzystuję ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
375
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
W ten sposób wykorzystuję ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu.
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1.50 kg ziemniaki ugotowane
3 szt. jajko
0.13 szt. mąka pszenna tortowa
0.13 szt. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Ziemniaki, które zostały mi z poprzedniego obiadu przez 3 minuty podgrzewam mikrofalówce (łatwiej się przeciska je przez praskę). Przeciskam przez praskę, uklepuję je w misce, dzielę na 4 części, 1 część wyjmuje i uzupełniam ją pół na pół mąką pszenną i ziemniaczaną /napisałam po 1/8 bo inaczej się tu nie da wybrać, a uzupełnia się lukę po ziemniakach nie ważąc mąki). Wbijam jajko, dokładnie wyrabiam. Tworzę ruloniki a następnie kroje na kopytka. Wrzucam na osolony wrzątek z dodatkiem oleju (zapobiega sklejaniu się kopytek) gotuję około 2-3 minut od czasu wypłynięcia.
Podsmażam na patelni dowolna kiełbaskę, Podsmażone na oleju lub smalcu kopytka podaję z kiełbaska i mam expresowy obiad bez wyrzucania ziemniaków z poprzedniego obiadu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
375
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.