Kopytka na szybko
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kopytka na szybko](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975738706.jpeg&w=3840&q=75)
W ten sposób wykorzystuję ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu.
0
0 / 0
W ten sposób wykorzystuję ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu.
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1.50 kg ziemniaki ugotowane
3 szt. jajko
0.13 szt. mąka pszenna tortowa
0.13 szt. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Ziemniaki, które zostały mi z poprzedniego obiadu przez 3 minuty podgrzewam mikrofalówce (łatwiej się przeciska je przez praskę). Przeciskam przez praskę, uklepuję je w misce, dzielę na 4 części, 1 część wyjmuje i uzupełniam ją pół na pół mąką pszenną i ziemniaczaną /napisałam po 1/8 bo inaczej się tu nie da wybrać, a uzupełnia się lukę po ziemniakach nie ważąc mąki). Wbijam jajko, dokładnie wyrabiam. Tworzę ruloniki a następnie kroje na kopytka. Wrzucam na osolony wrzątek z dodatkiem oleju (zapobiega sklejaniu się kopytek) gotuję około 2-3 minut od czasu wypłynięcia.
Podsmażam na patelni dowolna kiełbaskę, Podsmażone na oleju lub smalcu kopytka podaję z kiełbaska i mam expresowy obiad bez wyrzucania ziemniaków z poprzedniego obiadu.