Kopytka dyniowe w sosie grzybowym
Lubella
Kopytka dyniowe w sosie grzybowym to jesienny hit, który zachwyci każdego miłośnika sezonowych smaków. Ziemniaczane kluseczki z dodatkiem dyniowego purée doskonale smakują w towarzystwie aromatycznego sosu z maślaków. To idealny wybór na sycący, aromatyczny i wyjątkowo smaczny obiad. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kopytka dyniowe w sosie grzybowym to jesienny hit, który zachwyci każdego miłośnika sezonowych smaków. Ziemniaczane kluseczki z dodatkiem dyniowego purée doskonale smakują w towarzystwie aromatycznego sosu z maślaków. To idealny wybór na sycący, aromatyczny i wyjątkowo smaczny obiad. Życzymy smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g mąka poznańska lubella
500 g ziemniaki
300 g dynia hokkaido
1 szt. jajko
300 g maślaki
1 szt. cebula biała
2 szt. ząbki czosnku
200 ml śmietana 30%
150 ml białe wino
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szczyp. cukier
2 łyżka oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Dynię kroimy w kostkę, posypujemy solą, cukrem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200°C około 20 minut.
Po wypieczeniu studzimy dynię, przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
W misce łączymy ziemniaki, purée z dyni, jajko i sól. Stopniowo dodajemy mąkę poznańską, aż uzyskamy ciasto o konsystencji umożliwiającej formowanie.
Stolnicę oprószamy mąką. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki, tworząc kopytka.
Kopytka gotujemy partiami w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy ok. 2 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową.
Maślaki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej cebulę i czosnek pokrojone w kostkę.
Następnie dodajemy maślaki i smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlewamy białe wino i gotujemy przez chwilę, aż alkohol odparuje.
Następnie dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Redukujemy sos, aż do zgęstnienia.
Ugotowane kopytka dyniowe mieszamy z sosem grzybowym i posypujemy pokrojoną drobno pietruszką.