Kopytka dyniowe w sosie grzybowym

Lubella
Kopytka dyniowe w sosie grzybowym

0

0 / 0

Kopytka dyniowe w sosie grzybowym to jesienny hit, który zachwyci każdego miłośnika sezonowych smaków. Ziemniaczane kluseczki z dodatkiem dyniowego purée doskonale smakują w towarzystwie aromatycznego sosu z maślaków. To idealny wybór na sycący, aromatyczny i wyjątkowo smaczny obiad. Życzymy smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g mąka poznańska lubella

500 g ziemniaki

300 g dynia hokkaido

1 szt. jajko

300 g maślaki

1 szt. cebula biała

2 szt. ząbki czosnku

200 ml śmietana 30%

150 ml białe wino

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szczyp. cukier

2 łyżka oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków.

2

Dynię kroimy w kostkę, posypujemy solą, cukrem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200°C około 20 minut.

3

Po wypieczeniu studzimy dynię, przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.

4

W misce łączymy ziemniaki, purée z dyni, jajko i sól. Stopniowo dodajemy mąkę poznańską, aż uzyskamy ciasto o konsystencji umożliwiającej formowanie.

5

Stolnicę oprószamy mąką. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki, tworząc kopytka.

6

Kopytka gotujemy partiami w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy ok. 2 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową.

7

Maślaki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki.

8

Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej cebulę i czosnek pokrojone w kostkę.

9

Następnie dodajemy maślaki i smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

10

Wlewamy białe wino i gotujemy przez chwilę, aż alkohol odparuje.

11

Następnie dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Redukujemy sos, aż do zgęstnienia.

12

Ugotowane kopytka dyniowe mieszamy z sosem grzybowym i posypujemy pokrojoną drobno pietruszką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły