Kopytka
eluchap
Polecam na drugie danie z dodatkiem sosu i mięsa
Wartości odżywcze na porcję
Energia
304
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Polecam na drugie danie z dodatkiem sosu i mięsa
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szt. jajko
2 łyżka mąka ziemniaczana
25 dag. mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę.
Gdy całkiem ostygną połączyć je z jajkiem i mąką, posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać, podzielić na części.
Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski, wrzucać je do dużej ilości osolonego wrzątku
Gotować 2-3 mm, licząc od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
304
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.