Kopytka
eluchap
Polecam na drugie danie z dodatkiem sosu i mięsa
1
0 / 0
Polecam na drugie danie z dodatkiem sosu i mięsa
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szcz. sól
1 szt. jajko
2 łyżka mąka ziemniaczana
25 dek. mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
1
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę.
2
Gdy całkiem ostygną połączyć je z jajkiem i mąką, posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać, podzielić na części.
3
Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski, wrzucać je do dużej ilości osolonego wrzątku
4
Gotować 2-3 mm, licząc od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.