Kopytka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
eluchap
![Kopytka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973117784.jpeg&w=3840&q=75)
Polecam na drugie danie z dodatkiem sosu i mięsa
1
0 / 0
Polecam na drugie danie z dodatkiem sosu i mięsa
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szt. jajko
2 łyżka mąka ziemniaczana
25 dag. mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
1
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę.
2
Gdy całkiem ostygną połączyć je z jajkiem i mąką, posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać, podzielić na części.
3
Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski, wrzucać je do dużej ilości osolonego wrzątku
4
Gotować 2-3 mm, licząc od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.