Kopytka
eluchap
Kopytka smażone, kopytka z ziołami,kopytka na 100 sposobów
0
0 / 0
Kopytka smażone, kopytka z ziołami,kopytka na 100 sposobów
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
900 g ziemniaki
300 g ser śmietankowy
2 szkl. mąka pszenna tortowa
3 łyżka masło
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy obieramy,dodajemy ser i rozgniatamy wszystko dokładnie praską.
Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy ziemniaki i ser, robimy wgłębienie, w które wbijamy jajko, przesiewamy ⅔ ilości mąki, dodajemy sól i szybko zagniatamy ciasto,
Do ciasta dajemy tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można pokroić nożem.
Na blacie rozsypujemy resztę mąki, robimy wałki z ciasta i kroimy nożem kopytka.
Gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie i wyjmujemy po 2-3 minutach od wypłynięcia na wierzch.
Podsmażamy na maśle.