Kopytka

eluchap
Kopytka

0

0 / 0

Kopytka smażone, kopytka z ziołami,kopytka na 100 sposobów

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

900 g ziemniaki

300 g ser śmietankowy

2 szkl. mąka pszenna tortowa

3 łyżka masło

0.50 łyżeczka sól

Przygotowanie


1

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy obieramy,dodajemy ser i rozgniatamy wszystko dokładnie praską.

2

Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy ziemniaki i ser, robimy wgłębienie, w które wbijamy jajko, przesiewamy ⅔ ilości mąki, dodajemy sól i szybko zagniatamy ciasto,

3

Do ciasta dajemy tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można pokroić nożem.

4

Na blacie rozsypujemy resztę mąki, robimy wałki z ciasta i kroimy nożem kopytka.

5

Gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie i wyjmujemy po 2-3 minutach od wypłynięcia na wierzch.

6

Podsmażamy na maśle.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły