Kopytka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kopytka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973022934.jpeg&w=3840&q=75)
te pyszne kopytka goszczą w moim domu od wielu lat. Zawsze pyszne i zawsze wychodzą.
0
0 / 0
te pyszne kopytka goszczą w moim domu od wielu lat. Zawsze pyszne i zawsze wychodzą.
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
2 szt. jaja kurze całe
0.50 kg ziemniaki
0.50 kg mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
1
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Następnie po ugotowaniu i wystudzeniu rozgniatamy je. Do ziemniaków dodajemy jajka oraz mąkę, solimy do smaku. Wyrabiamy masę. Ma być taka, aby nie kleiła się do rąk.
2
Następnie z ciasta formujemy wałeczki i kroimy je na kawałki około 2 cm.
3
Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy jeszcze chwilkę i odcedzamy.
4
Podajemy ze skwarkami ze słoniny lub polane masełkiem.