Kopytka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kopytka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F3961-1702057735281.jpeg&w=3840&q=75)
kto nie lubi kopytek? chyba nie ma takiej osoby
0
0 / 0
kto nie lubi kopytek? chyba nie ma takiej osoby
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
2 kg ziemniaki
200 g mąka pszenna tortowa lubella
100 g mąka ziemniaczana
300 g słonina
2 szt. jajko
2 szt. cebula
4 łyżka sól
5 łyżka olej
Przygotowanie
1
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować, przestudzić, zmielić.
2
Dodać jajka,obie mąki i wyrobić na gładkie ciasto ale nie za długo.
3
W międzyczasie wstawić garnek z osolona wodą i dodatkiem 5 łyżek oliwy.
4
Z ciasta formować wałki, kroić pod skosem kluseczki.
5
Wrzucić do gotującej się wody i gotować od wypłynięcia około 2-3 minuty.
6
Gotowe kopytka okrasić pokrojonym w kostkę i podsmażonym boczkiem lub słoniną z cebulką.
7
Można podawać z surówką ze świeżej kapusty.