Kopytka

m7
Kopytka

0

0 / 0

kto nie lubi kopytek? chyba nie ma takiej osoby

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 kg ziemniaki

200 g mąka pszenna tortowa lubella

100 g mąka ziemniaczana

300 g słonina

2 szt. jajko

2 szt. cebula

4 łyżka sól

5 łyżka olej

Przygotowanie


1

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować, przestudzić, zmielić.

2

Dodać jajka,obie mąki i wyrobić na gładkie ciasto ale nie za długo.

3

W międzyczasie wstawić garnek z osolona wodą i dodatkiem 5 łyżek oliwy.

4

Z ciasta formować wałki, kroić pod skosem kluseczki.

5

Wrzucić do gotującej się wody i gotować od wypłynięcia około 2-3 minuty.

6

Gotowe kopytka okrasić pokrojonym w kostkę i podsmażonym boczkiem lub słoniną z cebulką.

7

Można podawać z surówką ze świeżej kapusty.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły