Kopytka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kopytka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F4232-1702057750862.jpeg&w=3840&q=75)
Kopytka trzeba od razu gotować, bo ciasto stanie się bardzo rzadkie.
1
4.5 / 2
Kopytka trzeba od razu gotować, bo ciasto stanie się bardzo rzadkie.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
2 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
400 g mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
1
Ziemniaki ugotować, ostudzić, zemleć, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Do ziemniaków dodać obie mąki, wbić jajka, dodać sól i szybko zagnieść. Z ciasta formować wałki i kroić w ukośne kawałki. Kluski wrzucać do wrzącej wody, przykryć i ugotować. Kiedy kluski wypłyną, chwilę pogotować, następnie wyjmować cedzakiem na talerze.