Kopytka

m7
Kopytka

1

4.5 / 2

Kopytka trzeba od razu gotować, bo ciasto stanie się bardzo rzadkie.

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 kg ziemniaki

1 szcz. sól

400 g mąka pszenna tortowa lubella

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Ziemniaki ugotować, ostudzić, zemleć, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Do ziemniaków dodać obie mąki, wbić jajka, dodać sól i szybko zagnieść. Z ciasta formować wałki i kroić w ukośne kawałki. Kluski wrzucać do wrzącej wody, przykryć i ugotować. Kiedy kluski wypłyną, chwilę pogotować, następnie wyjmować cedzakiem na talerze.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły