Kopytka

m7

Kopytka trzeba od razu gotować, bo ciasto stanie się bardzo rzadkie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
405
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4.5 / 2
Kopytka trzeba od razu gotować, bo ciasto stanie się bardzo rzadkie.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
400 g mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować, ostudzić, zemleć, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Do ziemniaków dodać obie mąki, wbić jajka, dodać sól i szybko zagnieść. Z ciasta formować wałki i kroić w ukośne kawałki. Kluski wrzucać do wrzącej wody, przykryć i ugotować. Kiedy kluski wypłyną, chwilę pogotować, następnie wyjmować cedzakiem na talerze.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
405
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.