Kopytka
m7
Pyszne kopytka można podawać jako danie główne lub jako dodatek. Przedstawiamy prosty przepis na kopytka, które zawsze wychodzą. Polecamy podawać z sosem pieczarkowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
547
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
105
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
5 / 1
Pyszne kopytka można podawać jako danie główne lub jako dodatek. Przedstawiamy prosty przepis na kopytka, które zawsze wychodzą. Polecamy podawać z sosem pieczarkowym.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
2 szkl. mąka pszenna tortowa
2 szt. jaja kurze całe
3 łyżka mąka ziemniaczana
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić (można ugotować poprzedniego dnia) i przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, jajka i sól. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na stolnicy i pokroić na kopytka. Gotować w osolonej wodzie.
Podawać z sosem lub podsmażane.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
547
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
105
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.