Kopytka

m7
Kopytka

2

5 / 1

Pyszne kopytka można podawać jako danie główne lub jako dodatek. Przedstawiamy prosty przepis na kopytka, które zawsze wychodzą. Polecamy podawać z sosem pieczarkowym.

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ziemniaki

2 szkl. mąka pszenna tortowa

2 szt. jaja kurze całe

3 łyżka mąka ziemniaczana

0.50 łyżecz. sól

Przygotowanie


1

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić (można ugotować poprzedniego dnia) i przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, jajka i sól. Zagnieść ciasto.

2

Ciasto rozwałkować na stolnicy i pokroić na kopytka. Gotować w osolonej wodzie.

3

Podawać z sosem lub podsmażane.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

547

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

105

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły