Kopytka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kopytka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976459305.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne kopytka można podawać jako danie główne lub jako dodatek. Przedstawiamy prosty przepis na kopytka, które zawsze wychodzą. Polecamy podawać z sosem pieczarkowym.
2
5 / 1
Pyszne kopytka można podawać jako danie główne lub jako dodatek. Przedstawiamy prosty przepis na kopytka, które zawsze wychodzą. Polecamy podawać z sosem pieczarkowym.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
2 szkl. mąka pszenna tortowa
2 szt. jaja kurze całe
3 łyżka mąka ziemniaczana
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić (można ugotować poprzedniego dnia) i przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, jajka i sól. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na stolnicy i pokroić na kopytka. Gotować w osolonej wodzie.
Podawać z sosem lub podsmażane.