Kopytka

m7
Kopytka

1

0 / 0

Smaczne kopytka

4

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ziemniaki

2 szcz. sól

300 g mąka pszenna tortowa

1 szt. jajko

Przygotowanie


1

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą do 3/4 wysokości, ugotować pod przykryciem.

2

Następnie odcedzić, przez "praskę" lub zemleć, wystudzić, połączyć z przesianą mąką i jajem.

3

Ciasto podzielić na części, uformować wałeczki o średnicy 3 cm, lekko spłaszczyć nożem i pokrajać ukośnie na kawałki o długości 4-5 cm. Wkładać je do dużej ilości wrzącej osolonej wody, zamieszać, nakryć, zagotować, odkryć.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły