Kopiec kreta bez pieczenia

EkspertOdKuchni
Kopiec kreta bez pieczenia

0

0 / 0

Szukasz pysznego przepisu na ciasto bez pieczenia? Poznaj kopiec kreta, który nie wymaga użycia piekarnika i jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Zasmakuje wszystkim miłośnikom czekoladowych wypieków. Kremowy serek mascarpone, chrupiące ciasteczka Oreo i intensywna gorzka czekolada to połączenie, które sprawdzi się zarówno jako codzienny deser do kawy, jak i wyjątkowe uroczystości. Życzymy smacznego!

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

300 g ciasteczka oreo

1 łyżka kakao decomorreno

70 g masło

500 śmietanka kremowa 30%

250 g serek mascarpone

3 łyżka cukier puder

100 g czekolada gorzka

2.50 łyżeczka żelatyna

0.25 szkl. gorąca woda

Przygotowanie


1

Zmiel lub rozgnieć ciasteczka na piasek.

2

W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj do niego zmielone ciasteczka oraz kakao. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.

3

Wyłóż dno formy o średnicy 26 cm papierem do pieczenia.

4

Przygotowaną masę z ciasteczek równomiernie rozłóż na dnie formy i dokładnie dociśnij. Wstaw całość do lodówki, a w międzyczasie przygotuj krem.

5

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, mieszając, aż będzie całkowicie rozpuszczona. Odczekaj, aż lekko przestygnie.

6

W misce ubij śmietankę na sztywno, stopniowo dodając cukier puder.

7

Dodaj serek mascarpone do ubitej śmietanki i delikatnie wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę.

8

Stopniowo dodawaj rozpuszczoną żelatynę do masy serowej, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.

9

Czekoladę zetrzyj na tarce i dodaj do przygotowanego kremu. Całość dokładnie wymieszaj.

10

Wyjmij formę z lodówki i wylej przygotowaną masę serową na spód ciasteczkowy.

11

Wygładź wierzch, a następnie ponownie wstaw formę do lodówki. Pozostaw deser do stężenia przez co najmniej 4 godziny lub najlepiej na całą noc.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły