Kopiec kreta bez pieczenia
EkspertOdKuchni
Szukasz pysznego przepisu na ciasto bez pieczenia? Poznaj kopiec kreta, który nie wymaga użycia piekarnika i jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Zasmakuje wszystkim miłośnikom czekoladowych wypieków. Kremowy serek mascarpone, chrupiące ciasteczka Oreo i intensywna gorzka czekolada to połączenie, które sprawdzi się zarówno jako codzienny deser do kawy, jak i wyjątkowe uroczystości. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
650
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szukasz pysznego przepisu na ciasto bez pieczenia? Poznaj kopiec kreta, który nie wymaga użycia piekarnika i jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Zasmakuje wszystkim miłośnikom czekoladowych wypieków. Kremowy serek mascarpone, chrupiące ciasteczka Oreo i intensywna gorzka czekolada to połączenie, które sprawdzi się zarówno jako codzienny deser do kawy, jak i wyjątkowe uroczystości. Życzymy smacznego!
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
300 g ciasteczka oreo
1 łyżka kakao decomorreno
70 g masło
500 śmietanka kremowa 30%
250 g serek mascarpone
3 łyżka cukier puder
100 g czekolada gorzka
2.50 łyżecz. żelatyna
0.25 szkl. gorąca woda
Przygotowanie
Zmiel lub rozgnieć ciasteczka na piasek.
W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj do niego zmielone ciasteczka oraz kakao. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
Wyłóż dno formy o średnicy 26 cm papierem do pieczenia.
Przygotowaną masę z ciasteczek równomiernie rozłóż na dnie formy i dokładnie dociśnij. Wstaw całość do lodówki, a w międzyczasie przygotuj krem.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, mieszając, aż będzie całkowicie rozpuszczona. Odczekaj, aż lekko przestygnie.
W misce ubij śmietankę na sztywno, stopniowo dodając cukier puder.
Dodaj serek mascarpone do ubitej śmietanki i delikatnie wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę.
Stopniowo dodawaj rozpuszczoną żelatynę do masy serowej, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
Czekoladę zetrzyj na tarce i dodaj do przygotowanego kremu. Całość dokładnie wymieszaj.
Wyjmij formę z lodówki i wylej przygotowaną masę serową na spód ciasteczkowy.
Wygładź wierzch, a następnie ponownie wstaw formę do lodówki. Pozostaw deser do stężenia przez co najmniej 4 godziny lub najlepiej na całą noc.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
650
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.