Kopiec kreta
m7
Jest to ciasto, które upiekłam z torebki. Było tak pyszne, że postanowiłam poszukać na nie przepis i znalazłam na stronie "wielkie Żarcie". mam nadzieję, że nikt się nie obrazi o to, że wstawię ten przepis i tutaj... warto tego skosztować! Ciasto jest przepyszne!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1025
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
107
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Jest to ciasto, które upiekłam z torebki. Było tak pyszne, że postanowiłam poszukać na nie przepis i znalazłam na stronie "wielkie Żarcie". mam nadzieję, że nikt się nie obrazi o to, że wstawię ten przepis i tutaj... warto tego skosztować! Ciasto jest przepyszne!
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
500 śmietana kremówka 30%,
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 kostka margaryna
100 g czekolada gorzka
0.50 szkl. cukier puder
1.50 szkl. mąka pszenna
0.50 szkl. zimna woda
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. śmietan-fix
3 szt. banan
1 szt. cytryna
2 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Margarynę, cukier, kakao i wodę włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie margaryna i cukier się rozpuszczą, a wszystkie składniki połączą. Zdjąć z ognia, wystudzić.
z białek ubić sztywną pianę.
do zimnej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dołożyć pianę z białek i wymieszać łyżką.
ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180c piekarnika. Piec ok. 30 minut.
wierzch ciasta zebrać łyżką na głębokość ok 0,5-1 cm, zostawiając dookoła brzeg szerokości ok 1,5 cm.
zebrane ciasto przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć w powstałym zagłębieniu. Polać sokiem z cytryny.
śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixami.
wsypać posiekaną lub startą na dużych oczkach czekoladę. Wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na ciasto z bananami formując kopiec. Posypać odłożonym ciastem, lekko przyklepując ręką, żeby okruszki nie spadały.
schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1025
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
107
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.