Kopiec kreta

m7
Kopiec kreta

1

0 / 0

Jest to ciasto, które upiekłam z torebki. Było tak pyszne, że postanowiłam poszukać na nie przepis i znalazłam na stronie "wielkie Żarcie". mam nadzieję, że nikt się nie obrazi o to, że wstawię ten przepis i tutaj... warto tego skosztować! Ciasto jest przepyszne!

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

500 śmietana kremówka 30%,

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 kostka margaryna

100 g czekolada gorzka

0.50 szkl. cukier puder

1.50 szkl. mąka pszenna

0.50 szkl. zimna woda

2 szt. jaja kurze całe

2 szt. śmietan-fix

3 szt. banan

1 szt. cytryna

2 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Margarynę, cukier, kakao i wodę włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie margaryna i cukier się rozpuszczą, a wszystkie składniki połączą. Zdjąć z ognia, wystudzić.

2

z białek ubić sztywną pianę.

3

do zimnej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dołożyć pianę z białek i wymieszać łyżką.

4

ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180c piekarnika. Piec ok. 30 minut.

5

wierzch ciasta zebrać łyżką na głębokość ok 0,5-1 cm, zostawiając dookoła brzeg szerokości ok 1,5 cm.

6

zebrane ciasto przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć w powstałym zagłębieniu. Polać sokiem z cytryny.

7

śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixami.

8

wsypać posiekaną lub startą na dużych oczkach czekoladę. Wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na ciasto z bananami formując kopiec. Posypać odłożonym ciastem, lekko przyklepując ręką, żeby okruszki nie spadały.

9

schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły