Koperty z ciasta francuskiego z morelami

EkspertOdKuchni
Koperty z ciasta francuskiego z morelami

0

0 / 0

Koperty z ciasta francuskiego z morelami to prosty i szybki wypiek, który zasmakuje wszystkim fanom owocowych i delikatnych deserów. Morele skryte w maślanym cieście francuskim mogą być idealnym zakończeniem eleganckiej kolacji dla rodziny lub przyjaciół. Doskonale sprawdzą się również jako przekąska do kawy lub herbaty, a także na letnich przyjęciach i spotkaniach ze względu na sezonowość moreli, która przypada na wczesne lato. Jeśli chcemy urozmaicić gotowy deser, możemy serwować koperty z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

300 g ciasto francuskie

400 g morele

0.50 szt. cytryna

2 łyżka miód

100 g cukier

1 szt. jajko

Przygotowanie


1

Morele umyj, usuń z nich pestki i pokrój w plastry.

2

W misce wymieszaj morele, wyciśnięty sok z cytryny, miód i posiekany tymianek. Pozostaw mieszankę na około 15-20 minut, aby składniki się przegryzły i nabrały smaku.

3

Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na prostokąty o wymiarach około 10 × 20 cm.

4

Na środek każdego kawałka ciasta francuskiego połóż łyżkę nadzienia z moreli.

5

Złóż ciasto na pół, tworząc kopertę, i delikatnie dociskaj brzegi widelcem, aby zamknąć kopertę.

6

Ubij jajko, posmaruj nim wierzch kopert i posyp je cukrem.

7

Umieść koperty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy staną się złociste i chrupiące.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły