Koperty z ciasta francuskiego z morelami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Koperty z ciasta francuskiego z morelami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974103453.jpeg&w=3840&q=75)
Koperty z ciasta francuskiego z morelami to prosty i szybki wypiek, który zasmakuje wszystkim fanom owocowych i delikatnych deserów. Morele skryte w maślanym cieście francuskim mogą być idealnym zakończeniem eleganckiej kolacji dla rodziny lub przyjaciół. Doskonale sprawdzą się również jako przekąska do kawy lub herbaty, a także na letnich przyjęciach i spotkaniach ze względu na sezonowość moreli, która przypada na wczesne lato. Jeśli chcemy urozmaicić gotowy deser, możemy serwować koperty z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!
0
0 / 0
Koperty z ciasta francuskiego z morelami to prosty i szybki wypiek, który zasmakuje wszystkim fanom owocowych i delikatnych deserów. Morele skryte w maślanym cieście francuskim mogą być idealnym zakończeniem eleganckiej kolacji dla rodziny lub przyjaciół. Doskonale sprawdzą się również jako przekąska do kawy lub herbaty, a także na letnich przyjęciach i spotkaniach ze względu na sezonowość moreli, która przypada na wczesne lato. Jeśli chcemy urozmaicić gotowy deser, możemy serwować koperty z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
300 g ciasto francuskie
400 g morele
0.50 szt. cytryna
2 łyżka miód
100 g cukier
1 szt. jajko
Przygotowanie
Morele umyj, usuń z nich pestki i pokrój w plastry.
W misce wymieszaj morele, wyciśnięty sok z cytryny, miód i posiekany tymianek. Pozostaw mieszankę na około 15-20 minut, aby składniki się przegryzły i nabrały smaku.
Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na prostokąty o wymiarach około 10 × 20 cm.
Na środek każdego kawałka ciasta francuskiego połóż łyżkę nadzienia z moreli.
Złóż ciasto na pół, tworząc kopertę, i delikatnie dociskaj brzegi widelcem, aby zamknąć kopertę.
Ubij jajko, posmaruj nim wierzch kopert i posyp je cukrem.
Umieść koperty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy staną się złociste i chrupiące.