Koperty z ciasta francuskiego z morelami
EkspertOdKuchni
Koperty z ciasta francuskiego z morelami to prosty i szybki wypiek, który zasmakuje wszystkim fanom owocowych i delikatnych deserów. Morele skryte w maślanym cieście francuskim mogą być idealnym zakończeniem eleganckiej kolacji dla rodziny lub przyjaciół. Doskonale sprawdzą się również jako przekąska do kawy lub herbaty, a także na letnich przyjęciach i spotkaniach ze względu na sezonowość moreli, która przypada na wczesne lato. Jeśli chcemy urozmaicić gotowy deser, możemy serwować koperty z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
199
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Koperty z ciasta francuskiego z morelami to prosty i szybki wypiek, który zasmakuje wszystkim fanom owocowych i delikatnych deserów. Morele skryte w maślanym cieście francuskim mogą być idealnym zakończeniem eleganckiej kolacji dla rodziny lub przyjaciół. Doskonale sprawdzą się również jako przekąska do kawy lub herbaty, a także na letnich przyjęciach i spotkaniach ze względu na sezonowość moreli, która przypada na wczesne lato. Jeśli chcemy urozmaicić gotowy deser, możemy serwować koperty z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
300 g ciasto francuskie
400 g morele
0.50 szt. cytryna
2 łyżka miód
100 g cukier
1 szt. jajko
Przygotowanie
Morele umyj, usuń z nich pestki i pokrój w plastry.
W misce wymieszaj morele, wyciśnięty sok z cytryny, miód i posiekany tymianek. Pozostaw mieszankę na około 15-20 minut, aby składniki się przegryzły i nabrały smaku.
Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na prostokąty o wymiarach około 10 × 20 cm.
Na środek każdego kawałka ciasta francuskiego połóż łyżkę nadzienia z moreli.
Złóż ciasto na pół, tworząc kopertę, i delikatnie dociskaj brzegi widelcem, aby zamknąć kopertę.
Ubij jajko, posmaruj nim wierzch kopert i posyp je cukrem.
Umieść koperty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy staną się złociste i chrupiące.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
199
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.