Konfitura z jarzębiny

EkspertOdKuchni
Konfitura z jarzębiny

0

0 / 0

Konfitura z jarzębiny to doskonały dodatek do ciast, świeżo upieczonych naleśników, mięs lub serów. Jej słodki i lekko kwaśny smak można wykorzystać również do herbaty, a także koktajli. Jarzębina jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł witaminy C, która jest niezbędna dla naszego organizmu i wspomaga układ odpornościowy. Konfitura będzie więc szczególnie dobrym wyborem podczas jesieni lub zimy, kiedy potrzebujemy dodatkowego zastrzyku witamin, by skutecznie bronić się przed infekcjami i przeziębieniami. Życzymy smacznego!

5

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g jarzębina

250 g cukier

0.50 szkl. woda

1 szt. sok z jednej cytryny

1 łyżeczka cynamon

Przygotowanie


1

Przygotuj jarzębinę, usuwając jej ogonki i ewentualne liście. Oczyść owoce z niedojrzałych lub uszkodzonych sztuk.

2

Wrzuć oczyszczone jarzębiny do garnka, dodaj pół szklanki wody i sok z cytryny. Możesz również dodać cynamon, jeśli lubisz lekko korzenny smak.

3

Gotuj jarzębinę na małym ogniu przez około 20-30 minut. Podczas gotowania owoce powinny zmięknąć i puścić sok.

4

Następnie dodaj cukier do garnka i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

5

Gotuj konfiturę na niskim ogniu przez około 30-40 minut, czasami mieszając. Konfitura powinna zgęstnieć i uzyskać odpowiednią konsystencję.

6

Przed przekładaniem konfitury do słoików, upewnij się, że słoiki i wieczka są dokładnie umyte i wysuszone.

7

Wlej gorącą konfiturę do słoików, zostawiając trochę miejsca na górze. Zamknij słoiki i odwróć je do góry dnem na około 5-10 minut.

8

Po tym czasie odwróć słoiki do normalnej pozycji i pozostaw do ostygnięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły