Konfitura z dzikiej róży
EkspertOdKuchni
Konfitura z dzikiej róży to nie tylko świetne smarowidło, ale również pyszny dodatek do wielu dań. Dzika róża jest bogata w witaminę C oraz inne składniki odżywcze. Jej lekko kwaskowy smak doskonale komponuje się z chrupiącym pieczywem, naleśnikami, plackami czy też jako dodatek do jogurtu lub owsianki. Jest też idealnym towarzyszem herbaty lub dodatkiem do deserów, takich jak serniki czy ciasta. To również świetne uzupełnienie dań mięsnych lub serów pleśniowych. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1005
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
244
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Konfitura z dzikiej róży to nie tylko świetne smarowidło, ale również pyszny dodatek do wielu dań. Dzika róża jest bogata w witaminę C oraz inne składniki odżywcze. Jej lekko kwaskowy smak doskonale komponuje się z chrupiącym pieczywem, naleśnikami, plackami czy też jako dodatek do jogurtu lub owsianki. Jest też idealnym towarzyszem herbaty lub dodatkiem do deserów, takich jak serniki czy ciasta. To również świetne uzupełnienie dań mięsnych lub serów pleśniowych. Życzymy smacznego!
4
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g dzika róża
300 g cukier
1 łyżka sok z cytryny
0.50 szkl. woda
Przygotowanie
Dziką różę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, usuń ogonki oraz zgniecione lub uszkodzone owoce.
Obrane owoce włóż do garnka, dodaj wodę i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Dzika róża powinna zmięknąć.
Gotowane owoce przetrzyj przez sitko lub pasującą tarkę, aby uzyskać gładką masę. Możesz także użyć blendera.
Do uzyskanej masy dodaj cukier i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.
Następnie postaw garnuszek z masą na małym ogniu i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż konfitura zgęstnieje. To może zająć około 30-40 minut.
Gdy konfitura osiągnie odpowiednią gęstość, możesz przelać ją do wyparzonych słoików.
Słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw w tej pozycji do całkowitego ostygnięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1005
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
244
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.