Konfitura z dzikiej róży

EkspertOdKuchni
Konfitura z dzikiej róży

0

0 / 0

Konfitura z dzikiej róży to nie tylko świetne smarowidło, ale również pyszny dodatek do wielu dań. Dzika róża jest bogata w witaminę C oraz inne składniki odżywcze. Jej lekko kwaskowy smak doskonale komponuje się z chrupiącym pieczywem, naleśnikami, plackami czy też jako dodatek do jogurtu lub owsianki. Jest też idealnym towarzyszem herbaty lub dodatkiem do deserów, takich jak serniki czy ciasta. To również świetne uzupełnienie dań mięsnych lub serów pleśniowych. Życzymy smacznego!

4

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g dzika róża

300 g cukier

1 łyżka sok z cytryny

0.50 szkl. woda

Przygotowanie


1

Dziką różę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, usuń ogonki oraz zgniecione lub uszkodzone owoce.

2

Obrane owoce włóż do garnka, dodaj wodę i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Dzika róża powinna zmięknąć.

3

Gotowane owoce przetrzyj przez sitko lub pasującą tarkę, aby uzyskać gładką masę. Możesz także użyć blendera.

4

Do uzyskanej masy dodaj cukier i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.

5

Następnie postaw garnuszek z masą na małym ogniu i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż konfitura zgęstnieje. To może zająć około 30-40 minut.

6

Gdy konfitura osiągnie odpowiednią gęstość, możesz przelać ją do wyparzonych słoików.

7

Słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw w tej pozycji do całkowitego ostygnięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły