Konfitura z ananasa

EkspertOdKuchni
Konfitura z ananasa

0

0 / 0

Konfitura z ananasa to idealny dodatek do świeżego pieczywa, tostów, naleśników lub gofrów. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do deserów, ciast, sałatek, a nawet serów i mięsa. To doskonały wybór dla fanów domowych przetworów o tropikalnym smaku.

4

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ananas

500 g cukier

1 szt. sok z jednej cytryny

1 łyżecz. starta skórka cytryny

Przygotowanie


1

Ananasa obierz i pokrój w kostkę.

2

W dużym garnku połącz ananasa, cukier, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Dobrze wymieszaj składniki.

3

Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź zawartość do wrzenia, ciągle mieszając, aby cukier się rozpuścił.

4

Zmniejsz ogień i gotuj konfiturę przez około 45-60 minut. Czas gotowania może się różnić w zależności od soczystości ananasa i innych czynników, więc obserwuj teksturę konfitury.

5

Możesz nałożyć łyżeczkę konfitury na zimny talerz — jeśli gęstnieje i ma odpowiednią konsystencję, jest gotowa.

6

Wyłącz ogień i przełóż jeszcze gorącą konfiturę do czystych słoików.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły