Konfitura z ananasa
EkspertOdKuchni
Konfitura z ananasa to idealny dodatek do świeżego pieczywa, tostów, naleśników lub gofrów. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do deserów, ciast, sałatek, a nawet serów i mięsa. To doskonały wybór dla fanów domowych przetworów o tropikalnym smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
639
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
157
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Konfitura z ananasa to idealny dodatek do świeżego pieczywa, tostów, naleśników lub gofrów. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do deserów, ciast, sałatek, a nawet serów i mięsa. To doskonały wybór dla fanów domowych przetworów o tropikalnym smaku.
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ananas
500 g cukier
1 szt. sok z jednej cytryny
1 łyżecz. starta skórka cytryny
Przygotowanie
Ananasa obierz i pokrój w kostkę.
W dużym garnku połącz ananasa, cukier, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Dobrze wymieszaj składniki.
Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź zawartość do wrzenia, ciągle mieszając, aby cukier się rozpuścił.
Zmniejsz ogień i gotuj konfiturę przez około 45-60 minut. Czas gotowania może się różnić w zależności od soczystości ananasa i innych czynników, więc obserwuj teksturę konfitury.
Możesz nałożyć łyżeczkę konfitury na zimny talerz — jeśli gęstnieje i ma odpowiednią konsystencję, jest gotowa.
Wyłącz ogień i przełóż jeszcze gorącą konfiturę do czystych słoików.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
639
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
157
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.