Konfitura śliwkowa

m7
Konfitura śliwkowa

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszne śliwki w formie konfitur to idealna opcja na cieszenie się ich smakiem zimą.

2

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 kg śliwki

1 szkl. cukier

Przygotowanie


Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i ogonki. Włożyć do garnka, wlać pół szklanki wody i na małym ogniu owoce rozgotować . Dodać cukier (ilość cukru powinna być zależna od smaku śliwek, warto jednak zaczynać od jak najmniejszej jego ilości). Gotować pól godziny od czasu do czasu mieszając, po czym odstawić.

Następnego dnia znów gotować pól godziny i czynność tę powtarzać jeszcze trzy-czterokrotnie.Dobrze ugotowane powidła są na tyle gęste, że zrobiony drewnianą łyżką ślad nie znika. Gorące powidła przekładać do wyparzonych i wypłukanych odrobiną spirytusu słoików, od razu zakręcać pokrywkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

456

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

109

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły