Konfitura śliwkowa
m7
Pyszne śliwki w formie konfitur to idealna opcja na cieszenie się ich smakiem zimą.
0
0 / 0
Pyszne śliwki w formie konfitur to idealna opcja na cieszenie się ich smakiem zimą.
2
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 kg śliwki
1 szkl. cukier
Przygotowanie
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i ogonki. Włożyć do garnka, wlać pół szklanki wody i na małym ogniu owoce rozgotować . Dodać cukier (ilość cukru powinna być zależna od smaku śliwek, warto jednak zaczynać od jak najmniejszej jego ilości). Gotować pól godziny od czasu do czasu mieszając, po czym odstawić.
Następnego dnia znów gotować pól godziny i czynność tę powtarzać jeszcze trzy-czterokrotnie.Dobrze ugotowane powidła są na tyle gęste, że zrobiony drewnianą łyżką ślad nie znika. Gorące powidła przekładać do wyparzonych i wypłukanych odrobiną spirytusu słoików, od razu zakręcać pokrywkami.