Kompot ze śliwek, jabłek i mięty

EkspertOdKuchni
Kompot ze śliwek, jabłek i mięty

Średnia 0 / 0

Oceń!

Kompot ze śliwek, jabłek i mięty to prosty, domowy napój o naturalnej słodyczy i orzeźwiającym smaku. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i schłodzony – idealny do obiadu, na rodzinny obiad w weekend albo jako zdrowa alternatywa dla gotowych soków.

5

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. jabłka

10 szt. śliwki

5 szt. liście mięty

1 l woda

2 łyżka cukier

Przygotowanie


Jabłka umyj i pokrój w kostkę.

Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na ćwiartki.

Do garnka dodaj owoce i liście mięty.

Wlej wodę i dosyp cukier według własnego smaku.

Całość zagotuj na średnim ogniu, a następnie gotuj 6–7 minut.

Najlepiej schłodzić przed podaniem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły