Kompot ze śliwek, jabłek i mięty
EkspertOdKuchni

Kompot ze śliwek, jabłek i mięty to prosty, domowy napój o naturalnej słodyczy i orzeźwiającym smaku. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i schłodzony – idealny do obiadu, na rodzinny obiad w weekend albo jako zdrowa alternatywa dla gotowych soków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Kompot ze śliwek, jabłek i mięty to prosty, domowy napój o naturalnej słodyczy i orzeźwiającym smaku. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i schłodzony – idealny do obiadu, na rodzinny obiad w weekend albo jako zdrowa alternatywa dla gotowych soków.
5
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. jabłka
10 szt. śliwki
5 szt. liście mięty
1 l woda
2 łyżka cukier
Przygotowanie
Kroki
Jabłka umyj i pokrój w kostkę.
Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na ćwiartki.
Do garnka dodaj owoce i liście mięty.
Wlej wodę i dosyp cukier według własnego smaku.
Całość zagotuj na średnim ogniu, a następnie gotuj 6–7 minut.
Najlepiej schłodzić przed podaniem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.