Kompot z suszu z nutą Łowicza
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
iginazarko
![Kompot z suszu z nutą Łowicza](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973915192.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
20 dag. jabłka suszone
20 dag. gruszki suszone
20 dag. śliwki suszone
20 dag. morele suszone
1 szkl. syrop łowicz
2 szczyp. anyż
2 szt. pomarańcza
1 szt. laska cynamonu
1 szt. cytryna
1 szt. jabłko
4 l woda
Przygotowanie
1
Owoce suszone umyć, włożyć do bardzo dużego garnka, zalać wodą i moczyć przez około pół godziny. Razem z owocami można też włożyć laskę cynamonu, goździki, anyż.
2
Całość gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż owoce zmiękną.
3
Jabłko pokroić w ósemki i dodać pod koniec gotowania kompotu. Doprawić sokiem z cytryny.
4
Gotowy kompot odstawić na około 2-3 godziny. Dodać do smaku syrop Łowicz i udekorować cząstkami pomarańczy.