Kompot z suszu z nutą Łowicza
iginazarko
0
0 / 0
0
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
20 dek. jabłka suszone
20 dek. gruszki suszone
20 dek. śliwki suszone
20 dek. morele suszone
1 szkl. syrop łowicz
2 szcz. anyż
2 szt pomarańcza
1 szt laska cynamonu
1 szt cytryna
1 szt jabłko
4 l woda
Przygotowanie
1
Owoce suszone umyć, włożyć do bardzo dużego garnka, zalać wodą i moczyć przez około pół godziny. Razem z owocami można też włożyć laskę cynamonu, goździki, anyż.
2
Całość gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż owoce zmiękną.
3
Jabłko pokroić w ósemki i dodać pod koniec gotowania kompotu. Doprawić sokiem z cytryny.
4
Gotowy kompot odstawić na około 2-3 godziny. Dodać do smaku syrop Łowicz i udekorować cząstkami pomarańczy.