Kompot z suszu z nutą Łowicza
iginazarko
Wartości odżywcze na porcję
Energia
370
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
90
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
20 dag. jabłka suszone
20 dag. gruszki suszone
20 dag. śliwki suszone
20 dag. morele suszone
1 szkl. syrop łowicz
2 szczyp. anyż
2 szt. pomarańcza
1 szt. laska cynamonu
1 szt. cytryna
1 szt. jabłko
4 l woda
Przygotowanie
Owoce suszone umyć, włożyć do bardzo dużego garnka, zalać wodą i moczyć przez około pół godziny. Razem z owocami można też włożyć laskę cynamonu, goździki, anyż.
Całość gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż owoce zmiękną.
Jabłko pokroić w ósemki i dodać pod koniec gotowania kompotu. Doprawić sokiem z cytryny.
Gotowy kompot odstawić na około 2-3 godziny. Dodać do smaku syrop Łowicz i udekorować cząstkami pomarańczy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
370
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
90
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.