Kompot z suszu z nutą Łowicza

iginazarko
Kompot z suszu z nutą Łowicza

0

0 / 0

11

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

20 dag. jabłka suszone

20 dag. gruszki suszone

20 dag. śliwki suszone

20 dag. morele suszone

1 szkl. syrop łowicz

2 szczyp. anyż

2 szt. pomarańcza

1 szt. laska cynamonu

1 szt. cytryna

1 szt. jabłko

4 l woda

Przygotowanie


1

Owoce suszone umyć, włożyć do bardzo dużego garnka, zalać wodą i moczyć przez około pół godziny. Razem z owocami można też włożyć laskę cynamonu, goździki, anyż.

2

Całość gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż owoce zmiękną.

3

Jabłko pokroić w ósemki i dodać pod koniec gotowania kompotu. Doprawić sokiem z cytryny.

4

Gotowy kompot odstawić na około 2-3 godziny. Dodać do smaku syrop Łowicz i udekorować cząstkami pomarańczy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

370

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

90

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły