Kompot z suszu

EkspertOdKuchni
Kompot z suszu

0

0 / 0

Kompot z suszu to tradycyjny napój wigilijny z suszonych owoców. Doskonale dopełni stół podczas Świąt Bożego Narodzenia i z pewnością przypadnie do gustu fanom aromatycznych połączeń kulinarnych. Gotowy kompot świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

500 g mieszanka suszonych owoców wędzonych

50 g cukier

1 szt. jabłko

1 szt. laska cynamonu

8 szt. goździki

2 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Owoce suszone umyć i namoczyć przez 30 min. Wylać wodę i zalać 2 l świeżej zimnej wody. Dodać przyprawy, cukier i jabłko przekrojone na cztery części.

2

Gotować kompot przez 15 min na średnim ogniu. Następnie wyłączyć, przykryć i zostawić do wystygnięcia.

3

Dodać sok z cytryny do smaku. Kompot przechowywać w lodówce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

38

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

10

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły