Kompot z suszu
EkspertOdKuchni
Kompot z suszu to tradycyjny napój wigilijny z suszonych owoców. Doskonale dopełni stół podczas Świąt Bożego Narodzenia i z pewnością przypadnie do gustu fanom aromatycznych połączeń kulinarnych. Gotowy kompot świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
0
0 / 0
Kompot z suszu to tradycyjny napój wigilijny z suszonych owoców. Doskonale dopełni stół podczas Świąt Bożego Narodzenia i z pewnością przypadnie do gustu fanom aromatycznych połączeń kulinarnych. Gotowy kompot świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
500 g mieszanka suszonych owoców wędzonych
50 g cukier
1 szt. jabłko
1 szt. laska cynamonu
8 szt. goździki
2 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Owoce suszone umyć i namoczyć przez 30 min. Wylać wodę i zalać 2 l świeżej zimnej wody. Dodać przyprawy, cukier i jabłko przekrojone na cztery części.
Gotować kompot przez 15 min na średnim ogniu. Następnie wyłączyć, przykryć i zostawić do wystygnięcia.
Dodać sok z cytryny do smaku. Kompot przechowywać w lodówce.