Kompot z rumem

m7

Przepis na świąteczny kompot z rumem
Wartości odżywcze na porcję
Energia
171
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis na świąteczny kompot z rumem
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szt. rum
2 łyżka cukier
20 dag. morele suszone
20 dag. śliwki suszone
10 dag. rodzynki
Przygotowanie
Suszone śliwki, rodzynki i morele, bardzo dokładnie umyć, najlepiej w ciepłej na gęstym wodzie, osączyć sicie.
Wrzucić do rondla, zalać 6 szklankami zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 5-10 minut, jeśli trzeba dosłodzić do smaku.
Kompot lekko przestudzić, wymieszać z alkoholem, wlać do szklanego dzbanka, podawać rozlany do szklaneczek.
Smacznego!!!