Kompot z rumem
m7
Przepis na świąteczny kompot z rumem
0
0 / 0
Przepis na świąteczny kompot z rumem
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szt. rum
2 łyżka cukier
20 dag. morele suszone
20 dag. śliwki suszone
10 dag. rodzynki
Przygotowanie
1
Suszone śliwki, rodzynki i morele, bardzo dokładnie umyć, najlepiej w ciepłej na gęstym wodzie, osączyć sicie.
2
Wrzucić do rondla, zalać 6 szklankami zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 5-10 minut, jeśli trzeba dosłodzić do smaku.
3
Kompot lekko przestudzić, wymieszać z alkoholem, wlać do szklanego dzbanka, podawać rozlany do szklaneczek.
4
Smacznego!!!