Kompot z mirabelek i aronii
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Kompot z mirabelek i aronii](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973415302.jpeg&w=3840&q=75)
Kompot z mirabelek i aronii to pyszny napój owocowy, który może być serwowany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale pasuje do domowych obiadów i przyjęć na świeżym powietrzu. Mirabelki to doskonałe źródło witamin, zwłaszcza witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz działa jako silny przeciwutleniacz. Aronia natomiast jest pełna antocyjanów, flawonoidów i witaminy C, które wspierają zdrowie serca, obniżają cholesterol oraz chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki tym właściwościom kompot z mirabelek i aronii nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale także przynosi liczne korzyści zdrowotne, sprawiając, że jest doskonałym wyborem na różne okazje. Smacznego!
0
0 / 0
Kompot z mirabelek i aronii to pyszny napój owocowy, który może być serwowany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale pasuje do domowych obiadów i przyjęć na świeżym powietrzu. Mirabelki to doskonałe źródło witamin, zwłaszcza witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz działa jako silny przeciwutleniacz. Aronia natomiast jest pełna antocyjanów, flawonoidów i witaminy C, które wspierają zdrowie serca, obniżają cholesterol oraz chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki tym właściwościom kompot z mirabelek i aronii nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale także przynosi liczne korzyści zdrowotne, sprawiając, że jest doskonałym wyborem na różne okazje. Smacznego!
6
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg mirabelki
500 g aronia
2 l woda
1 szt. sok z jednej cytryny
2 łyżka miód
3 szt. goździki
Przygotowanie
Mirabelki przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek i umieszczamy w garnku z oczyszczoną aronią.
Owoce zalewamy wodą, dodajemy sok z cytryny i goździki.
Całość mieszamy i gotujemy ok. 1,5 godziny, aż kompot będzie miał wyrazisty smak.
Pod koniec gotowania dodajemy miód.