Kompot z mirabelek i aronii

EkspertOdKuchni

Kompot z mirabelek i aronii to pyszny napój owocowy, który może być serwowany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale pasuje do domowych obiadów i przyjęć na świeżym powietrzu. Mirabelki to doskonałe źródło witamin, zwłaszcza witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz działa jako silny przeciwutleniacz. Aronia natomiast jest pełna antocyjanów, flawonoidów i witaminy C, które wspierają zdrowie serca, obniżają cholesterol oraz chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki tym właściwościom kompot z mirabelek i aronii nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale także przynosi liczne korzyści zdrowotne, sprawiając, że jest doskonałym wyborem na różne okazje. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
141
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kompot z mirabelek i aronii to pyszny napój owocowy, który może być serwowany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale pasuje do domowych obiadów i przyjęć na świeżym powietrzu. Mirabelki to doskonałe źródło witamin, zwłaszcza witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz działa jako silny przeciwutleniacz. Aronia natomiast jest pełna antocyjanów, flawonoidów i witaminy C, które wspierają zdrowie serca, obniżają cholesterol oraz chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki tym właściwościom kompot z mirabelek i aronii nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale także przynosi liczne korzyści zdrowotne, sprawiając, że jest doskonałym wyborem na różne okazje. Smacznego!
6
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg mirabelki
500 g aronia
2 l woda
1 szt. sok z jednej cytryny
2 łyżka miód
3 szt. goździki
Przygotowanie
Mirabelki przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek i umieszczamy w garnku z oczyszczoną aronią.
Owoce zalewamy wodą, dodajemy sok z cytryny i goździki.
Całość mieszamy i gotujemy ok. 1,5 godziny, aż kompot będzie miał wyrazisty smak.
Pod koniec gotowania dodajemy miód.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
141
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.