Kompot z mirabelek i aronii

EkspertOdKuchni
Kompot z mirabelek i aronii

0

0 / 0

Kompot z mirabelek i aronii to pyszny napój owocowy, który może być serwowany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale pasuje do domowych obiadów i przyjęć na świeżym powietrzu. Mirabelki to doskonałe źródło witamin, zwłaszcza witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz działa jako silny przeciwutleniacz. Aronia natomiast jest pełna antocyjanów, flawonoidów i witaminy C, które wspierają zdrowie serca, obniżają cholesterol oraz chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki tym właściwościom kompot z mirabelek i aronii nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale także przynosi liczne korzyści zdrowotne, sprawiając, że jest doskonałym wyborem na różne okazje. Smacznego!

6

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg mirabelki

500 g aronia

2 l woda

1 szt. sok z jednej cytryny

2 łyżka miód

3 szt. goździki

Przygotowanie


1

Mirabelki przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek i umieszczamy w garnku z oczyszczoną aronią.

2

Owoce zalewamy wodą, dodajemy sok z cytryny i goździki.

3

Całość mieszamy i gotujemy ok. 1,5 godziny, aż kompot będzie miał wyrazisty smak.

4

Pod koniec gotowania dodajemy miód.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły