Kompot z jabłek

m7

Domowy kompot z jabłek to tradycyjny polski napój, idealny do obiadu lub na upalne dni. Łatwy w przygotowaniu, aromatyczny i zdrowy – sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno. To naturalna alternatywa dla soków i gazowanych napojów, pełna witamin i owocowej świeżości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
114
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Domowy kompot z jabłek to tradycyjny polski napój, idealny do obiadu lub na upalne dni. Łatwy w przygotowaniu, aromatyczny i zdrowy – sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno. To naturalna alternatywa dla soków i gazowanych napojów, pełna witamin i owocowej świeżości.
4
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg jabłka
3 l woda
4 łyżka miód
2 szt. goździki
Przygotowanie
Jabłka dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki (nie musisz obierać).
Do dużego garnka wlej wodę i dodaj pokrojone jabłka.
Zagotuj na średnim ogniu.
Dodaj miód oraz goździki.
Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż jabłka zmiękną.
Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut, aby kompot nabrał aromatu.
Podawaj na ciepło lub schłodzony – możesz przecedzić lub zostawić z owocami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
114
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.