Kompot z jabłek

m7
Kompot z jabłek

0

0 / 0

Domowy kompot z jabłek to tradycyjny polski napój, idealny do obiadu lub na upalne dni. Łatwy w przygotowaniu, aromatyczny i zdrowy – sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno. To naturalna alternatywa dla soków i gazowanych napojów, pełna witamin i owocowej świeżości.

4

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg jabłka

3 l woda

4 łyżka miód

2 szt. goździki

Przygotowanie


1

Jabłka dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki (nie musisz obierać).

2

Do dużego garnka wlej wodę i dodaj pokrojone jabłka.

3

Zagotuj na średnim ogniu.

4

Dodaj miód oraz goździki.

5

Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż jabłka zmiękną.

6

Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut, aby kompot nabrał aromatu.

7

Podawaj na ciepło lub schłodzony – możesz przecedzić lub zostawić z owocami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

114

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły