Kompot z czereśni

m7
Kompot z czereśni

0

4.5 / 2

Kompot z czereśni to doskonały smak na zachowanie smaku i wartości odżywczych sezonowych owoców na dłużej. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To świetny dodatek do obiadu, który idealnie sprawdzi się na zimę, kiedy mamy ochotę na letnie smaki.

3

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

5 kg czereśnie

1 kg cukier

4 l woda

Przygotowanie


1

Czereśnie myjemy i odrywamy ogonki.

2

Przygotowujemy słoiki.

3

Wsypujemy do słoików owoce.

4

Zalewamy wodą wymieszaną z cukrem (na 1 litr wody 5 łyżek cukru) tak, aby czereśnie były przykryte.

5

Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 20 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

714

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

169

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły