Kompot z czereśni
m7
Kompot z czereśni to doskonały smak na zachowanie smaku i wartości odżywczych sezonowych owoców na dłużej. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To świetny dodatek do obiadu, który idealnie sprawdzi się na zimę, kiedy mamy ochotę na letnie smaki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
714
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
169
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.5 / 2
Kompot z czereśni to doskonały smak na zachowanie smaku i wartości odżywczych sezonowych owoców na dłużej. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To świetny dodatek do obiadu, który idealnie sprawdzi się na zimę, kiedy mamy ochotę na letnie smaki.
3
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
5 kg czereśnie
1 kg cukier
4 l woda
Przygotowanie
Czereśnie myjemy i odrywamy ogonki.
Przygotowujemy słoiki.
Wsypujemy do słoików owoce.
Zalewamy wodą wymieszaną z cukrem (na 1 litr wody 5 łyżek cukru) tak, aby czereśnie były przykryte.
Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 20 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
714
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
169
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.