Kompot owocowy
m7
Dodatek do obiadu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
55
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dodatek do obiadu.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 l woda
2 szkl. truskawki
0.50 szkl. czarne jagody
3 szt. jabłka
4 szt. śliwki
1 łyżka cukier
1 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Jabłko kroimy na plasterki i półplasterki. Truskawki odszypułkowujemy, jeśli używamy świeże. Mrożonych nie rozmrażamy.
Ze śliwek wyjmujemy pestki. Wodę zagotowujemy w garnku, gdy się zagotuje dodajemy do niej wszystkie owoce, kompot zagotowujemy. Na koniec doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz cukrem.
Po zagotowaniu odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut, żeby kompot "naciągnął".