Kompot jabłkowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kompot jabłkowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974979423.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczny kompot, który podaję jako dodatek do obiadów.
1
0 / 0
Smaczny kompot, który podaję jako dodatek do obiadów.
5
Składniki
15 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg jabłka
1.50 l woda
5 szt. śliwki suszone
5 szt. goździki
4 łyżka cukier
Przygotowanie
1
Wodę zagotować z goździkami. Jabłka umyć i pokroić w półplasterki wykrawając gniazda nasienne.
2
Śliwki namoczyć w wodzie. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucić do niej jabłka i wymoczone śliwki, zagotować, doprawić do smaku cukrem.
3
Odstawić pod przykryciem na 15 minut, żeby kompot naciągnął smakiem jabłek.