Kompot jabłkowy

m7
Kompot jabłkowy

1

0 / 0

Smaczny kompot, który podaję jako dodatek do obiadów.

5

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg jabłka

1.50 l woda

5 szt. śliwki suszone

5 szt. goździki

4 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Wodę zagotować z goździkami. Jabłka umyć i pokroić w półplasterki wykrawając gniazda nasienne.

2

Śliwki namoczyć w wodzie. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucić do niej jabłka i wymoczone śliwki, zagotować, doprawić do smaku cukrem.

3

Odstawić pod przykryciem na 15 minut, żeby kompot naciągnął smakiem jabłek.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

101

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły