Komosa ryżowa z warzywami
EkspertOdKuchni
Komosa ryżowa z warzywami to idealne danie na szybki obiad lub zdrową kolację, które jest wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom i osobom, które cenią sobie pożywne i pełne wartości odżywczych kombinacje kulinarne. Połączenie komosy ryżowej z cukinią, fasolką szparagową, czerwoną papryką, bobem, pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami, natką pietruszki i szczypiorkiem to prawdziwa bomba witaminowa, a także wartościowe źródło białka, błonnika i cennych minerałów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1489
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
130
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Komosa ryżowa z warzywami to idealne danie na szybki obiad lub zdrową kolację, które jest wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom i osobom, które cenią sobie pożywne i pełne wartości odżywczych kombinacje kulinarne. Połączenie komosy ryżowej z cukinią, fasolką szparagową, czerwoną papryką, bobem, pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami, natką pietruszki i szczypiorkiem to prawdziwa bomba witaminowa, a także wartościowe źródło białka, błonnika i cennych minerałów.
14
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g komosa ryżowa
300 ml bulion warzywny
100 g oliwki czarne
0.50 szt. cukinia
1 szt. cebula biała
2 szt. ząbki czosnku
200 g fasolka szparagowa
0.50 szt. papryka czerwona
200 g bób
100 g pomidorki koktajlowe
1 pęcz. natka pietruszki
1 pęcz. szczypiorek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie
Komosę ryżową gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
Następnie dodajemy pokrojoną w słupki paprykę, fasolkę szparagową, bób, cukinię pokrojoną w półksiężyce i pomidorki pokrojone na pół. Całość podsmażamy przez 5 minut.
Warzywa podlewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości fasoli szparagowej i bobu.
Pod koniec gotowania dodajemy oliwki czarne i doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowane warzywa mieszamy z komosą ryżową. Całość posypujemy drobno posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1489
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
130
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.