Komosa ryżowa z orzechami i konfiturą z czarnej porzeczki
maspexdigital
0
0 / 0
0
Jeśli chcesz nieco urozmaicić codzienne śniadania i nakłonić dzieci do zjedzenia czegoś zdrowego, koniecznie wypróbuj przepis na komosę ryżową z pysznymi dodatkami – orzechami i konfiturą z czarnej porzeczki. Komosa podana w połączeniu z mlekiem migdałowym, orzechami laskowymi i ulubioną konfiturą zawładnie sercem każdego łasucha. Dodatek z siemia lnianego to dodatkowy zdrowotny atut tego szybkiego porannego dania.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
0.50 szkl. komosa ryżowa
1 szkl. mleko migdałowe
1 łyżka siemie lnianie
1 łyżka orzechy laskowe
1 opak. konfitura z czarnych porzeczek łowicz
1 pęcz. świeża mięta
Przygotowanie
Komosę prażymy na suchej patelni, płuczemy na sicie pod bieżącą wodą intensywnie mieszając.
Zalewamy mlekiem migdałowym i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Delikatnie mieszamy, aby nadać jej puszystości. Ugotowaną i przemieszaną komosę odstawiamy przykrytą pokrywką na jeszcze kilka chwil (na około 3 minuty).
W tym czasie na suchej patelni podprażamy orzechy laskowe.
Ugotowaną komosę przekładamy do miseczek.
Dodajemy otręby owsiane, zmielone siemię lniane, prażone orzechy.
Na wierzchu układamy łyżkę pełną dużych, smakowitych kawałków owoców konfitury z czarnych porzeczek Łowicz.
Dekorujemy komosę listkami świeżej, aromatycznej mięty.