Komosa ryżowa z orzechami i konfiturą z czarnej porzeczki

maspexdigital
Komosa ryżowa z orzechami i konfiturą z czarnej porzeczki

Średnia 0 / 0

Oceń!

Jeśli chcesz nieco urozmaicić codzienne śniadania i nakłonić dzieci do zjedzenia czegoś zdrowego, koniecznie wypróbuj przepis na komosę ryżową z pysznymi dodatkami – orzechami i konfiturą z czarnej porzeczki. Komosa podana w połączeniu z mlekiem migdałowym, orzechami laskowymi i ulubioną konfiturą zawładnie sercem każdego łasucha. Dodatek z siemia lnianego to dodatkowy zdrowotny atut tego szybkiego porannego dania.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

0.50 szkl. komosa ryżowa

1 szkl. mleko migdałowe

1 łyżka siemie lnianie

1 łyżka orzechy laskowe

1 opak. konfitura z czarnych porzeczek łowicz

1 pęcz. świeża mięta

Przygotowanie


Komosę prażymy na suchej patelni, płuczemy na sicie pod bieżącą wodą intensywnie mieszając.

Zalewamy mlekiem migdałowym i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

Delikatnie mieszamy, aby nadać jej puszystości. Ugotowaną i przemieszaną komosę odstawiamy przykrytą pokrywką na jeszcze kilka chwil (na około 3 minuty).

W tym czasie na suchej patelni podprażamy orzechy laskowe.

Ugotowaną komosę przekładamy do miseczek.

Dodajemy otręby owsiane, zmielone siemię lniane, prażone orzechy.

Na wierzchu układamy łyżkę pełną dużych, smakowitych kawałków owoców konfitury z czarnych porzeczek Łowicz.

Dekorujemy komosę listkami świeżej, aromatycznej mięty.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

319

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

56

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły