Komosa ryżowa z orzechami i konfiturą z czarnej porzeczki

maspexdigital
Komosa ryżowa z orzechami i konfiturą z czarnej porzeczki

0

0 / 0

Jeśli chcesz nieco urozmaicić codzienne śniadania i nakłonić dzieci do zjedzenia czegoś zdrowego, koniecznie wypróbuj przepis na komosę ryżową z pysznymi dodatkami – orzechami i konfiturą z czarnej porzeczki. Komosa podana w połączeniu z mlekiem migdałowym, orzechami laskowymi i ulubioną konfiturą zawładnie sercem każdego łasucha. Dodatek z siemia lnianego to dodatkowy zdrowotny atut tego szybkiego porannego dania.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

0.50 szkl. komosa ryżowa

1 szkl. mleko migdałowe

1 łyżka siemie lnianie

1 łyżka orzechy laskowe

1 opak. konfitura z czarnych porzeczek łowicz

1 pęcz. świeża mięta

Przygotowanie


1

Komosę prażymy na suchej patelni, płuczemy na sicie pod bieżącą wodą intensywnie mieszając.

2

Zalewamy mlekiem migdałowym i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

3

Delikatnie mieszamy, aby nadać jej puszystości. Ugotowaną i przemieszaną komosę odstawiamy przykrytą pokrywką na jeszcze kilka chwil (na około 3 minuty).

4

W tym czasie na suchej patelni podprażamy orzechy laskowe.

5

Ugotowaną komosę przekładamy do miseczek.

6

Dodajemy otręby owsiane, zmielone siemię lniane, prażone orzechy.

7

Na wierzchu układamy łyżkę pełną dużych, smakowitych kawałków owoców konfitury z czarnych porzeczek Łowicz.

8

Dekorujemy komosę listkami świeżej, aromatycznej mięty.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły