Kombucha

EkspertOdKuchni

Kombucha to napój probiotyczny o lekko kwaśnym smaku i delikatnej bąbelkowej teksturze. Jest naturalnie fermentowanym napojem, który powstaje dzięki symbiozie kultury bakterii i drożdży. Dzięki swoim właściwościom probiotycznym, kombucha jest znana z korzystnego wpływu na trawienie i układ odpornościowy. Pamiętaj, że kombucha jest naturalnie gazowana, dlatego otwieraj butelki ostrożnie i przechowuj je w lodówce, aby utrzymać świeżość i smak napoju. Można ją podawać jako orzeźwiający napój bezalkoholowy lub używać jako bazy do różnych napojów mieszanych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
53
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kombucha to napój probiotyczny o lekko kwaśnym smaku i delikatnej bąbelkowej teksturze. Jest naturalnie fermentowanym napojem, który powstaje dzięki symbiozie kultury bakterii i drożdży. Dzięki swoim właściwościom probiotycznym, kombucha jest znana z korzystnego wpływu na trawienie i układ odpornościowy. Pamiętaj, że kombucha jest naturalnie gazowana, dlatego otwieraj butelki ostrożnie i przechowuj je w lodówce, aby utrzymać świeżość i smak napoju. Można ją podawać jako orzeźwiający napój bezalkoholowy lub używać jako bazy do różnych napojów mieszanych.
5
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 l woda
4 łyżka herbata czarna
100 g cukier biały
100 gotowa kombucha
1 plaster scoby
Przygotowanie
Zagotuj wodę i dodaj herbatę czarną. Pozostaw do parzenia na około 10 minut, a następnie usuń liście herbaty.
Dodaj cukier do gorącej herbaty i wymieszaj, aż się rozpuści. Pozwól mieszaninie ostygnąć do temperatury pokojowej.
Przelej herbatę do dużej szklanej lub ceramicznej butelki, dodaj gotową kombuchę (starter) i SCOBY.
Przykryj butelkę gazetą lub bawełnianą ściereczką i umocuj ją gumką, aby zapobiec dostępowi powietrza i insektów.
Umieść butelkę w ciepłym miejscu (około 24-27°C) i pozostaw na fermentację przez około 7-14 dni. Im dłużej fermentujesz, tym bardziej kwaśna będzie kombucha.
Po upływie określonego czasu spróbuj kombuchy. Jeśli smak jest odpowiedni dla Ciebie, możesz przenieść butelkę do lodówki, aby zatrzymać proces fermentacji.
Przelej kombuchę do zamkniętych butelek i przechowuj w lodówce.
Kombuchę można podawać schłodzoną w szklankach i cieszyć się jej korzystnymi właściwościami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
53
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.