Kolorowy sos do makaronu

m7
Kolorowy sos do makaronu

Średnia 0 / 0

Oceń!

idealny sos do makaronu ze wszystkiego co jest w domu :)

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kostka bulion grzybowy

1 szt. por

2 szt. marchew

1 szt. papryka czerwona

1 szt. cebula

3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

3 łyżka koper ogrodowy

80 dag. wieprzowina łopatka

50 dag. pieczarki

0.50 szt. kukurydza

0.50 szt. fasola czerwona

Przygotowanie


Pieczarki podsmażamy na maśle do odparowania wody. Na oleju podsmażamy na jednej patelni cebulę, paprykę i pora. Mięso kroimy na małe kawałki i obsmażamy na oleju, przekładamy do garnka, dodajemy: kukurydzę, fasolę, marchewkę pokrojoną w kostkę, mieszankę z patelni, podsmażone pieczarki, bulion grzybowy, zalewamy wodą tak by pokryła składniki. Gotujemy mięso do miękkości, sos zaprawiamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy dużą ilość świeżego koperku.

(do sosu można także dodać pokrojoną w mała kostkę cukinię, kabaczka lub bakłażana)

Podajemy z grubym makronem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

373

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

14

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły