Kolorowe naleśniki

m7
Kolorowe naleśniki

0

0 / 0

Niby typowe naleśniki, a jednak nieco inaczej.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 łyżecz. kakao decomorreno

1 szkl. mleko uht 3,2%

1 szkl. woda mineralna gazowana

1.50 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szt. jaja kurze całe

1 łyżka oliwa z oliwek

20 dag. dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz

Przygotowanie


1

Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

2

Żółtka roztrzepać z mlekiem i wodą mineralną, następnie dodać mąkę( można dodać więcej niż podałam w przepisie, ale ważne jest to, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta).

3

Następnie dodajemy sztywną pianę z białek i delikatnie mieszamy ciasto.

4

Z ciasta odlewamy około 1/5 i mieszamy ją z kakao. Z tak przygotowanego jasnego ciasta smażymy naleśniki( na suchej patelni bądź na odrobinie oliwy), w trakcie pieczenia robimy wzorek z ciemnego ciasta na jednej bądź obu stronach naleśnika.

5

Gotowane naleśniki podajemy z dżemem. Możemy podawać je jakże z serem twarogowym lub świeżymi owocami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

145

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły