Kolorowe frytki z piekarnika
kontakt_2
Pieczone warzywa z odpowiednimi przyprawami i ketchupem są bardzo zdrową i smaczną przekąską dla całej rodziny!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
292
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pieczone warzywa z odpowiednimi przyprawami i ketchupem są bardzo zdrową i smaczną przekąską dla całej rodziny!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
2 szt. marchew
1 szt. burak
1 szt. pietruszka korzeń
1 szt. ziemniaki
5 łyżka oliwa
1 łyżecz. papryka wędzona
0.50 łyżecz. papryka ostra mielona
3 szczyp. suszony tymianek
1 szczyp. sól, pieprz
5 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Warzywa obierz, pokrój w słupki o grubości ok. 1,5 cm. Następnie przełóż je do dużej miski, skrop oliwą i dodaj suszone zioła oraz przyprawy. Gałązki rozmarynu pozbaw igiełek i dodaj do miski, jeszcze raz mieszając.
Płaską blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, a potem rozłóż przygotowane wcześniej warzywa.
Frytki piecz przez ok. 40 minut w piekarniku włączonym na tryb grzania góra-dół. Ostatnie 5-9 minut piecz je z włączonym termoobiegiem, aby nieco je przyrumienić. Frytki są gotowe, jeśli ich skórka jest rumiana a środek miękki.
Pieczone warzywa serwuj z ketchupem Kotlin łagodnym lub pikantnym (według preferencji).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
292
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.