Kolorowe frytki z piekarnika

kontakt_2
Kolorowe frytki z piekarnika

0

0 / 0

Pieczone warzywa z odpowiednimi przyprawami i ketchupem są bardzo zdrową i smaczną przekąską dla całej rodziny!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

2 szt. marchew

1 szt. burak

1 szt. pietruszka korzeń

1 szt. ziemniaki

5 łyżka oliwa

1 łyżeczka papryka wędzona

0.50 łyżeczka papryka ostra mielona

3 szcz. suszony tymianek

1 szcz. sól, pieprz

5 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.

2

Warzywa obierz, pokrój w słupki o grubości ok. 1,5 cm. Następnie przełóż je do dużej miski, skrop oliwą i dodaj suszone zioła oraz przyprawy. Gałązki rozmarynu pozbaw igiełek i dodaj do miski, jeszcze raz mieszając.

3

Płaską blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, a potem rozłóż przygotowane wcześniej warzywa.

4

Frytki piecz przez ok. 40 minut w piekarniku włączonym na tryb grzania góra-dół. Ostatnie 5-9 minut piecz je z włączonym termoobiegiem, aby nieco je przyrumienić. Frytki są gotowe, jeśli ich skórka jest rumiana a środek miękki.

5

Pieczone warzywa serwuj z ketchupem Kotlin łagodnym lub pikantnym (według preferencji).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły