Kolorowe frytki z piekarnika

Kotlin

Kolorowe frytki z piekarnika to zdrowa i pyszna alternatywa dla tradycyjnych frytek. Zrobione z mieszanki warzyw, doprawione ziołami i pieczone bez smażenia – idealne jako przekąska, dodatek do obiadu lub lekka kolacja. Z pewnością pokochają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
292
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kolorowe frytki z piekarnika to zdrowa i pyszna alternatywa dla tradycyjnych frytek. Zrobione z mieszanki warzyw, doprawione ziołami i pieczone bez smażenia – idealne jako przekąska, dodatek do obiadu lub lekka kolacja. Z pewnością pokochają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Życzymy smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
2 szt. marchew
1 szt. burak
1 szt. pietruszka korzeń
1 szt. ziemniaki
5 łyżka oliwa
1 łyżecz. papryka wędzona
0.50 łyżecz. papryka ostra mielona
3 szczyp. suszony tymianek
1 łodyga świeży rozmaryn
1 szczyp. sól, pieprz
5 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
Obierz wszystkie warzywa i pokrój w słupki o grubości ok. 1,5 cm.
Wrzuć warzywa do dużej miski, skrop oliwą i posyp ziołami oraz przyprawami. Jeśli używasz świeżego rozmarynu, oderwij igiełki i również dodaj do warzyw. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż warzywa równomiernie w jednej warstwie.
Piecz przez ok. 40 minut w trybie góra-dół. Na ostatnie 5–9 minut włącz termoobieg, aby frytki się przyrumieniły.
Gotowe frytki powinny być złociste i chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku.
Podawaj z ketchupem – łagodnym lub pikantnym, wedle uznania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
292
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.