Kolorowe frytki z piekarnika

Kotlin
Kolorowe frytki z piekarnika

0

0 / 0

Kolorowe frytki z piekarnika to zdrowa i pyszna alternatywa dla tradycyjnych frytek. Zrobione z mieszanki warzyw, doprawione ziołami i pieczone bez smażenia – idealne jako przekąska, dodatek do obiadu lub lekka kolacja. Z pewnością pokochają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Życzymy smacznego!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

2 szt. marchew

1 szt. burak

1 szt. pietruszka korzeń

1 szt. ziemniaki

5 łyżka oliwa

1 łyżecz. papryka wędzona

0.50 łyżecz. papryka ostra mielona

3 szczyp. suszony tymianek

1 łodyga świeży rozmaryn

1 szczyp. sól, pieprz

5 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).

2

Obierz wszystkie warzywa i pokrój w słupki o grubości ok. 1,5 cm.

3

Wrzuć warzywa do dużej miski, skrop oliwą i posyp ziołami oraz przyprawami. Jeśli używasz świeżego rozmarynu, oderwij igiełki i również dodaj do warzyw. Wszystko dokładnie wymieszaj.

4

Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż warzywa równomiernie w jednej warstwie.

5

Piecz przez ok. 40 minut w trybie góra-dół. Na ostatnie 5–9 minut włącz termoobieg, aby frytki się przyrumieniły.

6

Gotowe frytki powinny być złociste i chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku.

7

Podawaj z ketchupem – łagodnym lub pikantnym, wedle uznania.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

292

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły