Kolorowa chałka

katarzyna.mon
Kolorowa chałka

1

0 / 0

Pyszna, puchata, maślana chałka. Swoimi kolorami przyciaga wzrok, żaden maluch jej się nie oprze. Najlepsza z pysznym dżemem.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

300 g mąka lubella puszysta tortowa

0.50 łyżeczka sól

6 łyżka cukier

200 mleko

3 łyżka masło

15 g świeże drożdże

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka kurkuma

1 szt. kisiel wiśniowy

1 szt. dżem brzoskwiniowy łowicz

Przygotowanie


1

Mleko podgrzewamy tak, by było letnie. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka, z łyżeczką cukru oraz łyżką mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.

2

Po upływie 20 minut dodajemy pozostałe składniki (masło rozpuszczone), wszystko wyrabiamy do uzyskania sprężystego i elastycznego ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Do każdej kolejno dodajemy kurkumę, kakao, kisiel i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. godziny).

3

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy i formujemy długie wałki. Wałeczki łączymy na końcu i zaplatamy warkocz, końce podwijamy pod spód. Chałkę kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 40 minut do napuszenia.

4

Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30-35 minut. Studzimy na kratce. Najlepiej smakuje podana z dżemem.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły