Kolorowa chałka
katarzyna.mon
Pyszna, puchata, maślana chałka. Swoimi kolorami przyciaga wzrok, żaden maluch jej się nie oprze. Najlepsza z pysznym dżemem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
117
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pyszna, puchata, maślana chałka. Swoimi kolorami przyciaga wzrok, żaden maluch jej się nie oprze. Najlepsza z pysznym dżemem.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
300 g mąka lubella puszysta tortowa
0.50 łyżecz. sól
6 łyżka cukier
200 mleko
3 łyżka masło
15 g świeże drożdże
2 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka kurkuma
1 szt. kisiel wiśniowy
1 szt. dżem brzoskwiniowy łowicz
Przygotowanie
Mleko podgrzewamy tak, by było letnie. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka, z łyżeczką cukru oraz łyżką mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.
Po upływie 20 minut dodajemy pozostałe składniki (masło rozpuszczone), wszystko wyrabiamy do uzyskania sprężystego i elastycznego ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Do każdej kolejno dodajemy kurkumę, kakao, kisiel i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. godziny).
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy i formujemy długie wałki. Wałeczki łączymy na końcu i zaplatamy warkocz, końce podwijamy pod spód. Chałkę kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 40 minut do napuszenia.
Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30-35 minut. Studzimy na kratce. Najlepiej smakuje podana z dżemem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
117
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.