Kolanka na boczku
uwielbiampl
Kolanka na boczku, brzmi śmiesznie? Może tak, ale jak to smakuje! Sprawdź nasz przepis na makaron typu kolanka z dodatkiem plastrów boczku, parmezanu, pietruszki, świeżej bazylii, pomidorów i oliwy. Pomysł na pyszny obiad!
5
0 / 0
Kolanka na boczku, brzmi śmiesznie? Może tak, ale jak to smakuje! Sprawdź nasz przepis na makaron typu kolanka z dodatkiem plastrów boczku, parmezanu, pietruszki, świeżej bazylii, pomidorów i oliwy. Pomysł na pyszny obiad!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg pomidory
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
400 g makaron lubella kolanka ozdobne
50 g parmezan
1 szt. cebula
1 szt. nać pietruszki
1 szt. świeża bazylia
1 łyżka oliwa
5 plaster boczek
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente.
Boczek kroimy na drobne kawałki. Pomidory parzymy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Przepoławiamy, usuwamy nasiona i kroimy miąższ.
Podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę i boczek. Dodajemy pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy przez ok. 4 minuty. Mieszamy sos z makaronem i pietruszką. Podajemy posypane parmezanem. Przystrajamy listkiem bazylii.