Kolanka na boczku

uwielbiampl
Kolanka na boczku

5

0 / 0

Kolanka na boczku, brzmi śmiesznie? Może tak, ale jak to smakuje! Sprawdź nasz przepis na makaron typu kolanka z dodatkiem plastrów boczku, parmezanu, pietruszki, świeżej bazylii, pomidorów i oliwy. Pomysł na pyszny obiad!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg pomidory

1 szcz. pieprz

1 szcz. sól

400 g makaron lubella kolanka ozdobne

50 g parmezan

1 szt. cebula

1 szt. nać pietruszki

1 szt. świeża bazylia

1 łyżka oliwa

5 plast. boczek

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy al dente.

2

Boczek kroimy na drobne kawałki. Pomidory parzymy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Przepoławiamy, usuwamy nasiona i kroimy miąższ.

3

Podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę i boczek. Dodajemy pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy przez ok. 4 minuty. Mieszamy sos z makaronem i pietruszką. Podajemy posypane parmezanem. Przystrajamy listkiem bazylii.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły