Kolanka all'Amatriciana

goodfoodlover
Kolanka all'Amatriciana

4

0 / 0

Przedstawiamy włoski klasyk - sos Amatriciana (w rejonie Rzymu znany także jako Matriciana) przygotowany na bazie wędzonego boczku, pomidorów oraz sera pecorino. Wyrusz w kulinarną podróż do Włoch razem z nami!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 łyżeczka sól, pieprz

0.50 szkl. wino czerwone

0.50 szt. makaron lubella kolanka ozdobne

5 szt. boczek wędzony

1 szt. papryka czerwona

1 szt. pomidory bez skórki

0.50 szt. ser pecorino

1 szt. czosnek

4 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy boczek oraz rozgnieciony czosnek, a następnie dodajemy pozostałe składniki poza serem i dusimy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

2

Makron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek i paprykę kroimy w plasterki.

3

Na końcu dodajemy starty ser Pecorino i doprawiamy do smaku. Do gotowego sosu dodajemy makaron.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły