Kolanka all'Amatriciana
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
goodfoodlover
![Kolanka all'Amatriciana](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973472090.jpeg&w=3840&q=75)
Przedstawiamy włoski klasyk - sos Amatriciana (w rejonie Rzymu znany także jako Matriciana) przygotowany na bazie wędzonego boczku, pomidorów oraz sera pecorino. Wyrusz w kulinarną podróż do Włoch razem z nami!
4
0 / 0
Przedstawiamy włoski klasyk - sos Amatriciana (w rejonie Rzymu znany także jako Matriciana) przygotowany na bazie wędzonego boczku, pomidorów oraz sera pecorino. Wyrusz w kulinarną podróż do Włoch razem z nami!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 łyżecz. sól, pieprz
0.50 szkl. wino czerwone
0.50 szt. makaron lubella kolanka ozdobne
5 szt. boczek wędzony
1 szt. papryka czerwona
1 szt. pomidory bez skórki
0.50 szt. ser pecorino
1 szt. czosnek
4 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy boczek oraz rozgnieciony czosnek, a następnie dodajemy pozostałe składniki poza serem i dusimy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Makron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek i paprykę kroimy w plasterki.
Na końcu dodajemy starty ser Pecorino i doprawiamy do smaku. Do gotowego sosu dodajemy makaron.