Kolanka ala Bartolomeo
bartek
Potrzeba jest matką wynalazków a głód zmusza do inwencji twórczej. Niekiedy człowiek przyciśnięty głodem, słusznie podejrzewany o geniusz kulinarny przyrządzi danie, które przechodzi do rodzinnych legend i jest modyfikowane przez następne pokolenia. Nowością w tym popularnym obiedzie jest nie szpinak, i nie suszone pomidory, nawet nie mozzarella, ale nieoczekiwany cytrynowo-ostry smak świeżego imbiru. Dokładnie widać przy obiedzie, komu trafia się pierwsza kostka, gdyż delikwent otwiera szeroko oczy, rozgląda się po współbiesiadnikach i nie bardzo przygotowany na niecodzienny smak w poczciwym makaronie milknie znacząco i w samotności analizuje, co też mu się przytrafiło na kubkach smakowych. Czasem dopiero drugi lub nawet trzeci zjadacz rozpoczyna pogawędkę o imbirze…
0
0 / 0
Potrzeba jest matką wynalazków a głód zmusza do inwencji twórczej. Niekiedy człowiek przyciśnięty głodem, słusznie podejrzewany o geniusz kulinarny przyrządzi danie, które przechodzi do rodzinnych legend i jest modyfikowane przez następne pokolenia. Nowością w tym popularnym obiedzie jest nie szpinak, i nie suszone pomidory, nawet nie mozzarella, ale nieoczekiwany cytrynowo-ostry smak świeżego imbiru. Dokładnie widać przy obiedzie, komu trafia się pierwsza kostka, gdyż delikwent otwiera szeroko oczy, rozgląda się po współbiesiadnikach i nie bardzo przygotowany na niecodzienny smak w poczciwym makaronie milknie znacząco i w samotności analizuje, co też mu się przytrafiło na kubkach smakowych. Czasem dopiero drugi lub nawet trzeci zjadacz rozpoczyna pogawędkę o imbirze…
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szkl. śmietanka kremowa 30%
1 szt. makaron kolanka ozdobne lubelli
1 szt. por
5 szt. pomidory suszone
1 szt. mozzarella
5 szt. ziele angielskie
2 łyżka masło
20 dag. pieczarki
20 dag. szynka kanapkowa
10 dag. parmezan
4 dag. imbir
0.50 pęcz. szpinak
Przygotowanie
Na koniec dorzucam garść liści szpinaku (wcześniej umytych i przebranych). Podduszam całość, aż szpinak zmięknie. Na patelni mieszam sos z makaronem. Dodaję kilka pokrojonych kostek imbiru. Podaję z mozzarellą, ze świeżą bazylią i parmezanem.
Na patelni mam już trochę podsmażone na maśle pieczarki z porem oraz szynkę z pomidorami. Dodaję kilka ziarenek ziela angielskiego i nadal smażę. Jak za bardzo się przypieka, to dolewam odrobinę wody.
Pokrojone pieczarki zesmażam na maśle z porem mniej więcej około 5-10 minut. Pieczarki kroję w ćwiartki lub plasterki, a pora w talarki.
Najlepiej mieć wszystkie produkty pod ręką, bo danie przyrządza się błyskawicznie: makaron, pieczarki, szynka, por, suszone pomidory i świeże liście szpinaku (wersja „na bogato i zdrowo), śmietana kremówka, mozzarella i absolutny hit – świeży korzeń imbiru.
W tym czasie kroję szynkę i suszone pomidory. Wstawiam makaron, bo za chwilę sos będzie gotowy.
Jak mięsno-warzywna mieszanka zaczyna pachnieć dolewam kremówkę i mieszam energicznie.