Kolanka ala Bartolomeo

bartek
Kolanka ala Bartolomeo

0

0 / 0

Potrzeba jest matką wynalazków a głód zmusza do inwencji twórczej. Niekiedy człowiek przyciśnięty głodem, słusznie podejrzewany o geniusz kulinarny przyrządzi danie, które przechodzi do rodzinnych legend i jest modyfikowane przez następne pokolenia. Nowością w tym popularnym obiedzie jest nie szpinak, i nie suszone pomidory, nawet nie mozzarella, ale nieoczekiwany cytrynowo-ostry smak świeżego imbiru. Dokładnie widać przy obiedzie, komu trafia się pierwsza kostka, gdyż delikwent otwiera szeroko oczy, rozgląda się po współbiesiadnikach i nie bardzo przygotowany na niecodzienny smak w poczciwym makaronie milknie znacząco i w samotności analizuje, co też mu się przytrafiło na kubkach smakowych. Czasem dopiero drugi lub nawet trzeci zjadacz rozpoczyna pogawędkę o imbirze…

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

1 szkl. śmietanka kremowa 30%

1 szt. makaron kolanka ozdobne lubelli

1 szt. por

5 szt. pomidory suszone

1 szt. mozzarella

5 szt. ziele angielskie

2 łyżka masło

20 dag. pieczarki

20 dag. szynka kanapkowa

10 dag. parmezan

4 dag. imbir

0.50 pęcz. szpinak

Przygotowanie


1

Na koniec dorzucam garść liści szpinaku (wcześniej umytych i przebranych). Podduszam całość, aż szpinak zmięknie. Na patelni mieszam sos z makaronem. Dodaję kilka pokrojonych kostek imbiru. Podaję z mozzarellą, ze świeżą bazylią i parmezanem.

2

Na patelni mam już trochę podsmażone na maśle pieczarki z porem oraz szynkę z pomidorami. Dodaję kilka ziarenek ziela angielskiego i nadal smażę. Jak za bardzo się przypieka, to dolewam odrobinę wody.

3

Pokrojone pieczarki zesmażam na maśle z porem mniej więcej około 5-10 minut. Pieczarki kroję w ćwiartki lub plasterki, a pora w talarki.

4

Najlepiej mieć wszystkie produkty pod ręką, bo danie przyrządza się błyskawicznie: makaron, pieczarki, szynka, por, suszone pomidory i świeże liście szpinaku (wersja „na bogato i zdrowo), śmietana kremówka, mozzarella i absolutny hit – świeży korzeń imbiru.

5

W tym czasie kroję szynkę i suszone pomidory. Wstawiam makaron, bo za chwilę sos będzie gotowy.

6

Jak mięsno-warzywna mieszanka zaczyna pachnieć dolewam kremówkę i mieszam energicznie.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły