Kołacz śląski
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Kołacz śląski](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974104155.jpeg&w=3840&q=75)
Jeśli nie próbowałeś jeszcze kołacza śląskiego, koniecznie nadrób zaległości! To tradycyjny wypiek drożdżowy wypełniony masą serową, który zachwyci wszystkich fanów kremowych słodkości. Kołacz śląski sprawdzi się na wiele okazji — zarówno na codzienne spotkanie przy kawie, jak i urodziny, wesela lub ważne przyjęcia.
0
5 / 1
Jeśli nie próbowałeś jeszcze kołacza śląskiego, koniecznie nadrób zaległości! To tradycyjny wypiek drożdżowy wypełniony masą serową, który zachwyci wszystkich fanów kremowych słodkości. Kołacz śląski sprawdzi się na wiele okazji — zarówno na codzienne spotkanie przy kawie, jak i urodziny, wesela lub ważne przyjęcia.
19
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
300 g mąka pszenna tortowa lubella
50 mleko
100 śmietana 18%
40 g masło
1 szt. jajko
1 szt. żółtko jaja kurzego
15 g drożdże świeże
4 łyżecz. cukier
0.25 łyżecz. sól
250 g mąka pszenna tortowa lubella
125 g masło
4 łyżka cukier
1 szt. żółtko
1 kg twaróg
1 szkl. cukier
2 łyżka mąka ziemniaczana
1 szt. skórka z cytryny
1 szt. białko jaja kurzego
1 szt. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Drożdże wymieszaj z mlekiem, aż się rozpuszczą. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieść w misie robota i zagnieć na gładkie, lśniące ciasto odchodzące od brzegów misy. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przygotuj kruszonkę. Odmierz mąkę do misy miksera i dodaj pokrojone twarde masło prosto z lodówki. Następnie wymieszaj dokładnie za pomocą mieszadła. Dodaj żółtko i mieszaj, aż składniki połączą się w kulę (ciasto na posypkę powinno być bardzo zwięzłe). Owiń w folię i wstaw do lodówki.
Przygotuj masę serową, w tym celu wymieszaj ser z cukrem, mąką ziemniaczaną, żółtkami i skórką z cytryny — krótko, tylko do połączenia składników. Ubij białka na sztywną pianę i przy pomocy szpatułki wmieszaj do masy serowej. Dodatkowo możesz dodać rodzynki dla smaku.
Przygotuj blachę o wymiarach 25 cm x 30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Podziel wyrośnięte ciasto drożdżowe na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na cienki placek o wielkości blaszki. Drugą rozwałkuj tak, aby była grubsza i ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Gęsto ponakłuwaj widelcem, by ciasto nie urosło za bardzo podczas pieczenia.
Na ciasto wyłóż masę serową i rozprowadź równomiernie szpatułką. Ułóż na niej cieńszy placek drożdżowy i podobnie ponakłuwaj go widelcem. Posmaruj placek rozbełtanym białkiem, by kruszonka lepiej się trzymała.
Małe kawałki ciasta na kruszonkę odrywać palcami, formować lekko wciskając kciuk i układać na cieście jeden kawałek obok drugiego. Następnie piec w temperaturze 200°C przez 35 minut. Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem.