Kołacz śląski
EkspertOdKuchni
Jeśli nie próbowałeś jeszcze kołacza śląskiego, koniecznie nadrób zaległości! To tradycyjny wypiek drożdżowy wypełniony masą serową, który zachwyci wszystkich fanów kremowych słodkości. Kołacz śląski sprawdzi się na wiele okazji — zarówno na codzienne spotkanie przy kawie, jak i urodziny, wesela lub ważne przyjęcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
645
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
104
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Jeśli nie próbowałeś jeszcze kołacza śląskiego, koniecznie nadrób zaległości! To tradycyjny wypiek drożdżowy wypełniony masą serową, który zachwyci wszystkich fanów kremowych słodkości. Kołacz śląski sprawdzi się na wiele okazji — zarówno na codzienne spotkanie przy kawie, jak i urodziny, wesela lub ważne przyjęcia.
19
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
300 g mąka pszenna tortowa lubella
50 mleko
100 śmietana 18%
40 g masło
1 szt. jajko
1 szt. żółtko jaja kurzego
15 g drożdże świeże
4 łyżecz. cukier
0.25 łyżecz. sól
250 g mąka pszenna tortowa lubella
125 g masło
4 łyżka cukier
1 szt. żółtko
1 kg twaróg
1 szkl. cukier
2 łyżka mąka ziemniaczana
1 szt. skórka z cytryny
1 szt. białko jaja kurzego
1 szt. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Drożdże wymieszaj z mlekiem, aż się rozpuszczą. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieść w misie robota i zagnieć na gładkie, lśniące ciasto odchodzące od brzegów misy. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przygotuj kruszonkę. Odmierz mąkę do misy miksera i dodaj pokrojone twarde masło prosto z lodówki. Następnie wymieszaj dokładnie za pomocą mieszadła. Dodaj żółtko i mieszaj, aż składniki połączą się w kulę (ciasto na posypkę powinno być bardzo zwięzłe). Owiń w folię i wstaw do lodówki.
Przygotuj masę serową, w tym celu wymieszaj ser z cukrem, mąką ziemniaczaną, żółtkami i skórką z cytryny — krótko, tylko do połączenia składników. Ubij białka na sztywną pianę i przy pomocy szpatułki wmieszaj do masy serowej. Dodatkowo możesz dodać rodzynki dla smaku.
Przygotuj blachę o wymiarach 25 cm x 30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Podziel wyrośnięte ciasto drożdżowe na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na cienki placek o wielkości blaszki. Drugą rozwałkuj tak, aby była grubsza i ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Gęsto ponakłuwaj widelcem, by ciasto nie urosło za bardzo podczas pieczenia.
Na ciasto wyłóż masę serową i rozprowadź równomiernie szpatułką. Ułóż na niej cieńszy placek drożdżowy i podobnie ponakłuwaj go widelcem. Posmaruj placek rozbełtanym białkiem, by kruszonka lepiej się trzymała.
Małe kawałki ciasta na kruszonkę odrywać palcami, formować lekko wciskając kciuk i układać na cieście jeden kawałek obok drugiego. Następnie piec w temperaturze 200°C przez 35 minut. Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
645
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
104
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.