Kołacz śląski

EkspertOdKuchni
Kołacz śląski

0

5 / 1

Jeśli nie próbowałeś jeszcze kołacza śląskiego, koniecznie nadrób zaległości! To tradycyjny wypiek drożdżowy wypełniony masą serową, który zachwyci wszystkich fanów kremowych słodkości. Kołacz śląski sprawdzi się na wiele okazji — zarówno na codzienne spotkanie przy kawie, jak i urodziny, wesela lub ważne przyjęcia.

19

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

300 g mąka pszenna tortowa lubella

50 mleko

100 śmietana 18%

40 g masło

1 szt. jajko

1 szt. żółtko jaja kurzego

15 g drożdże świeże

4 łyżeczka cukier

0.25 łyżeczka sól

250 g mąka pszenna tortowa lubella

125 g masło

4 łyżka cukier

1 szt. żółtko

1 kg twaróg

1 szkl. cukier

2 łyżka mąka ziemniaczana

1 szt. skórka z cytryny

1 szt. białko jaja kurzego

1 szt. cukier puder do dekoracji

Przygotowanie


1

Drożdże wymieszaj z mlekiem, aż się rozpuszczą. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieść w misie robota i zagnieć na gładkie, lśniące ciasto odchodzące od brzegów misy. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

2

Przygotuj kruszonkę. Odmierz mąkę do misy miksera i dodaj pokrojone twarde masło prosto z lodówki. Następnie wymieszaj dokładnie za pomocą mieszadła. Dodaj żółtko i mieszaj, aż składniki połączą się w kulę (ciasto na posypkę powinno być bardzo zwięzłe). Owiń w folię i wstaw do lodówki.

3

Przygotuj masę serową, w tym celu wymieszaj ser z cukrem, mąką ziemniaczaną, żółtkami i skórką z cytryny — krótko, tylko do połączenia składników. Ubij białka na sztywną pianę i przy pomocy szpatułki wmieszaj do masy serowej. Dodatkowo możesz dodać rodzynki dla smaku.

4

Przygotuj blachę o wymiarach 25 cm x 30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.

5

Podziel wyrośnięte ciasto drożdżowe na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na cienki placek o wielkości blaszki. Drugą rozwałkuj tak, aby była grubsza i ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Gęsto ponakłuwaj widelcem, by ciasto nie urosło za bardzo podczas pieczenia.

6

Na ciasto wyłóż masę serową i rozprowadź równomiernie szpatułką. Ułóż na niej cieńszy placek drożdżowy i podobnie ponakłuwaj go widelcem. Posmaruj placek rozbełtanym białkiem, by kruszonka lepiej się trzymała.

7

Małe kawałki ciasta na kruszonkę odrywać palcami, formować lekko wciskając kciuk i układać na cieście jeden kawałek obok drugiego. Następnie piec w temperaturze 200°C przez 35 minut. Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły