Koktajl krewetkowy z awokado

m7
Koktajl krewetkowy z awokado

0

0 / 0

Jedna z moich ulubionych przekąsek. Króluje w moim domuu- przede wszystkim na jakichś ważniejszych imprezach. Smaczna, lekka o ciekawym, egzotycznym smaku.

6

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. krewetki

2 szt. awokado

1 szt. cytryna

1 szt. sałata lodowa

5 szt. truskawki

1 szt. pomarańcza

Przygotowanie


1

Krewetki osączamy i skrapiamy sokiem z cytryny (zamiast cytryny możemy użyć limonkę).

2

Zostawiamy na 20- 30 minut.

3

Myjemy sałatę i osuszamy i szatkujemy.

4

Kroimy awokado wzdłuż, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i skrapiamy cytryną (aby nie sczerniało), po czym miksujemy z kilkoma krewetkami.

5

Na talerzu kładziemy sałatę, na niej sos krewetkowy, a w nim zamaczamy nasze gotowe krewetki.

6

Dekorujemy kawałkami, pomarańczy, sezonowych owoców- dzięki temu nasz koktajl ma bardziej egzotyczny smak lub tradycyjnie- pomidorkami koktajlowymi/ plasterkami ogórka, startą marchewką albo papryką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

230

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły