Koktajl krewetkowy

Kotlin
Koktajl krewetkowy

Średnia 0 / 0

Oceń!

Koktajl krewetkowy to prosty i efektowny sposób na elegancką przekąskę lub przystawkę. Pasuje zarówno na przyjęcia, jak i na romantyczną kolację. Połączenie owoców morza, chrupiącej sałaty i wyrazistego sosu tysiąca wysp z pewnością zasmakuje każdemu, kto lubi lekkie, morskie smaki i prostotę w nowoczesnym wydaniu.

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

10 szt. krewetki 16/20 surowe z ogonkami

0.25 szt. sałata lodowa

2 łyżka ketchup kotlin pikantny

2 łyżka majonez

1 łyżka sos worcestershire

0.25 łyżecz. płatki chili

1 szt. limonka

1 łyżka sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


Ostrym nożem poszatkuj sałatę lodową na cienkie paski.

Rozmrożone, surowe krewetki wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Gotuj na mocnym ogniu przez około 1,5–2 minuty, aż zmienią kolor na pomarańczowy.

Przygotuj naczynie z zimną wodą i lodem.

Wyłów ugotowane krewetki i od razu przełóż je do wody z lodem, aby przerwać dalsze gotowanie. Krewetki powinny być ugotowane, ale nadal miękkie i sprężyste.

W misce umieść keczup, majonez, sok z połowy limonki, sos worcestershire, płatki chilli i zmielony pieprz.

Dokładnie wymieszaj sos na jednolitą konsystencję.

W kieliszku umieść sałatę lodową i polej sosem tysiąca wysp.

Dodaj osuszone wcześniej ugotowane krewetki.

Skrop sokiem i udekoruj plastrem limonki.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły