Koktajl krewetkowy

Kotlin
Koktajl krewetkowy

0

0 / 0

Koktajl krewetkowy to prosty i efektowny sposób na elegancką przekąskę lub przystawkę. Pasuje zarówno na przyjęcia, jak i na romantyczną kolację. Połączenie owoców morza, chrupiącej sałaty i wyrazistego sosu tysiąca wysp z pewnością zasmakuje każdemu, kto lubi lekkie, morskie smaki i prostotę w nowoczesnym wydaniu.

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

10 szt. krewetki 16/20 surowe z ogonkami

0.25 szt. sałata lodowa

2 łyżka ketchup kotlin pikantny

2 łyżka majonez

1 łyżka sos worcestershire

0.25 łyżecz. płatki chili

1 szt. limonka

1 łyżka sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Ostrym nożem poszatkuj sałatę lodową na cienkie paski.

2

Rozmrożone, surowe krewetki wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Gotuj na mocnym ogniu przez około 1,5–2 minuty, aż zmienią kolor na pomarańczowy.

3

Przygotuj naczynie z zimną wodą i lodem.

4

Wyłów ugotowane krewetki i od razu przełóż je do wody z lodem, aby przerwać dalsze gotowanie. Krewetki powinny być ugotowane, ale nadal miękkie i sprężyste.

5

W misce umieść keczup, majonez, sok z połowy limonki, sos worcestershire, płatki chilli i zmielony pieprz.

6

Dokładnie wymieszaj sos na jednolitą konsystencję.

7

W kieliszku umieść sałatę lodową i polej sosem tysiąca wysp.

8

Dodaj osuszone wcześniej ugotowane krewetki.

9

Skrop sokiem i udekoruj plastrem limonki.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły