Kokosowy kurczak w słodkim sosie chilli

EkspertOdKuchni
Kokosowy kurczak w słodkim sosie chilli

0

0 / 0

Kokosowy kurczak w słodkim sosie chili to idealny wybór dla osób ceniących sobie azjatyckie smaki. To świetna propozycja na aromatyczny i sycący obiad, który zasmakuje wszystkim miłośnikom lekko pikantnych potraw. Panierowane kawałki kurczaka w wyrazistej marynacie doskonale kontrastują z delikatnym ryżem i świeżą kolendrą. Życzymy smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

600 g filet z kurczaka

0.50 łyżecz. mielony imbir

0.50 łyżecz. suszony czosnek

0.50 łyżecz. biały pieprz

0.50 łyżecz. sól

4 łyżka skrobia ziemniacza

4 łyżka wiórki kokosowe

1 szt. jajko roztrzepane

100 woda

5 łyżka słodki sos chilli

2 łyżka ketchup kotlin łagodny

200 g ryż basmati

Przygotowanie


1

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

2

Filet z kurczaka pokrój w kostkę i dopraw mielonym imbirem, suszonym czosnkiem, białym pieprzem i solą.

3

W misce lub głębokim talerzu roztrzep jajko i wrzuć mięso.

4

W drugiej misce lub głębokim talerzu wymieszaj skrobię i wiórki kokosowe.

5

Każdy kawałek kurczaka dokładnie obtocz w przygotowanej mieszance.

6

Rozgrzej olej na patelni, a następnie smaż mięso z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru. Całość wykładaj na papier kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

7

Do małego garnka wlej wodę, słodki sos chilli i ketchup. Całość zagotuj, aż do zgęstnienia.

8

Kurczaka przełóż do naczynia i zalej przygotowanym sosem. Wymieszaj wszystko dokładnie tak, aby każdy kawałek był pokryty sosem.

9

Ryż wyłóż na talerz, a następnie umieść na nim kurczaka w sosie.

10

Gotowe danie serwuj ze świeżą kolendrą i sezamem na wierzchu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły