Kokosowy kurczak w słodkim sosie chilli
EkspertOdKuchni
Kokosowy kurczak w słodkim sosie chili to idealny wybór dla osób ceniących sobie azjatyckie smaki. To świetna propozycja na aromatyczny i sycący obiad, który zasmakuje wszystkim miłośnikom lekko pikantnych potraw. Panierowane kawałki kurczaka w wyrazistej marynacie doskonale kontrastują z delikatnym ryżem i świeżą kolendrą. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
621
kcal
Białka
54
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kokosowy kurczak w słodkim sosie chili to idealny wybór dla osób ceniących sobie azjatyckie smaki. To świetna propozycja na aromatyczny i sycący obiad, który zasmakuje wszystkim miłośnikom lekko pikantnych potraw. Panierowane kawałki kurczaka w wyrazistej marynacie doskonale kontrastują z delikatnym ryżem i świeżą kolendrą. Życzymy smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
600 g filet z kurczaka
0.50 łyżecz. mielony imbir
0.50 łyżecz. suszony czosnek
0.50 łyżecz. biały pieprz
0.50 łyżecz. sól
4 łyżka skrobia ziemniacza
4 łyżka wiórki kokosowe
1 szt. jajko roztrzepane
100 woda
5 łyżka słodki sos chilli
2 łyżka ketchup kotlin łagodny
200 g ryż basmati
Przygotowanie
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Filet z kurczaka pokrój w kostkę i dopraw mielonym imbirem, suszonym czosnkiem, białym pieprzem i solą.
W misce lub głębokim talerzu roztrzep jajko i wrzuć mięso.
W drugiej misce lub głębokim talerzu wymieszaj skrobię i wiórki kokosowe.
Każdy kawałek kurczaka dokładnie obtocz w przygotowanej mieszance.
Rozgrzej olej na patelni, a następnie smaż mięso z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru. Całość wykładaj na papier kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Do małego garnka wlej wodę, słodki sos chilli i ketchup. Całość zagotuj, aż do zgęstnienia.
Kurczaka przełóż do naczynia i zalej przygotowanym sosem. Wymieszaj wszystko dokładnie tak, aby każdy kawałek był pokryty sosem.
Ryż wyłóż na talerz, a następnie umieść na nim kurczaka w sosie.
Gotowe danie serwuj ze świeżą kolendrą i sezamem na wierzchu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
621
kcal
Białka
54
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.