Kokosowe batony
decomorreno
Wartości odżywcze na porcję
Energia
289
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 g wiórki kokosowe
30 g erytrytol
100 g mleko kokosowe
30 g masło kokosowe
1 szczyp. sól
85 g masło kakaowe
1 łyżka erytrytol
Przygotowanie
Wiórki wsyp na suchą patelnię i bardzo delikatnie podpraż. Cały czas mieszając, na bardzo małej mocy kuchenki.
Przesyp wiórki do blendera, dodaj pozostałe składniki (erytrol, mleko kokosowe, masło kakaowe i szczyptę soli). Zblenduj składniki razem aż zaczną się kleić, w razie potrzeby dodaj więcej mleka kokosowego.
Formę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, przełóż masę kokosową i dociśnij dokładnie aby powstała równa powierzchnia. Włóż do lodówki aby wystygła. Gdy masa stwardnieje, pokrój ją nożem na batony.
W kąpieli wodnej rozpuść masło kakaowe, dodaj kakao oraz erytrol i wymieszaj dokładnie. Polewaj batony kokosowe polewą i odkładaj na papier do pieczenia.
Włóż do lodówki aby czekolada stężała. Następnie wyjmij i ponownie, lejąc po wszystkich cienką strużką zrób paseczki w poprzek batoników (nie jest to koniecznie, ale dzięki temu będą ładniej wyglądały).
Włóż ponownie do schłodzenia. Możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku do 10 dni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
289
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.