Kokosowe batony

decomorreno
Kokosowe batony

0

5 / 1

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

250 g wiórki kokosowe

30 g erytrytol

100 g mleko kokosowe

30 g masło kokosowe

1 szcz. sól

85 g masło kakaowe

1 łyżka erytrytol

Przygotowanie


1

Wiórki wsyp na suchą patelnię i bardzo delikatnie podpraż. Cały czas mieszając, na bardzo małej mocy kuchenki.

2

Przesyp wiórki do blendera, dodaj pozostałe składniki (erytrol, mleko kokosowe, masło kakaowe i szczyptę soli). Zblenduj składniki razem aż zaczną się kleić, w razie potrzeby dodaj więcej mleka kokosowego.

3

Formę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, przełóż masę kokosową i dociśnij dokładnie aby powstała równa powierzchnia. Włóż do lodówki aby wystygła. Gdy masa stwardnieje, pokrój ją nożem na batony.

4

W kąpieli wodnej rozpuść masło kakaowe, dodaj kakao oraz erytrol i wymieszaj dokładnie. Polewaj batony kokosowe polewą i odkładaj na papier do pieczenia.

5

Włóż do lodówki aby czekolada stężała. Następnie wyjmij i ponownie, lejąc po wszystkich cienką strużką zrób paseczki w poprzek batoników (nie jest to koniecznie, ale dzięki temu będą ładniej wyglądały).

6

Włóż ponownie do schłodzenia. Możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku do 10 dni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły