Kokosowe batony
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Kokosowe batony](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F7431-1702058012342.jpeg&w=3840&q=75)
0
5 / 1
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 g wiórki kokosowe
30 g erytrytol
100 g mleko kokosowe
30 g masło kokosowe
1 szczyp. sól
85 g masło kakaowe
1 łyżka erytrytol
Przygotowanie
Wiórki wsyp na suchą patelnię i bardzo delikatnie podpraż. Cały czas mieszając, na bardzo małej mocy kuchenki.
Przesyp wiórki do blendera, dodaj pozostałe składniki (erytrol, mleko kokosowe, masło kakaowe i szczyptę soli). Zblenduj składniki razem aż zaczną się kleić, w razie potrzeby dodaj więcej mleka kokosowego.
Formę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, przełóż masę kokosową i dociśnij dokładnie aby powstała równa powierzchnia. Włóż do lodówki aby wystygła. Gdy masa stwardnieje, pokrój ją nożem na batony.
W kąpieli wodnej rozpuść masło kakaowe, dodaj kakao oraz erytrol i wymieszaj dokładnie. Polewaj batony kokosowe polewą i odkładaj na papier do pieczenia.
Włóż do lodówki aby czekolada stężała. Następnie wyjmij i ponownie, lejąc po wszystkich cienką strużką zrób paseczki w poprzek batoników (nie jest to koniecznie, ale dzięki temu będą ładniej wyglądały).
Włóż ponownie do schłodzenia. Możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku do 10 dni.