Kokosanki

m7

Kokosanki, znane również jako kostki kokosowe, to świetny wybór dla wszystkich miłośników czekolady i kokosa. Idealnie sprawdzą się jako słodki poczęstunek do kawy lub herbaty, a także przekąska na różnego rodzaju imprezy, uroczystości i przyjęcia. Z pewnością zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Co więcej, są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu, więc bez problemu przygotujemy je w swojej kuchni. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
578
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.1 / 108
Kokosanki, znane również jako kostki kokosowe, to świetny wybór dla wszystkich miłośników czekolady i kokosa. Idealnie sprawdzą się jako słodki poczęstunek do kawy lub herbaty, a także przekąska na różnego rodzaju imprezy, uroczystości i przyjęcia. Z pewnością zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Co więcej, są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu, więc bez problemu przygotujemy je w swojej kuchni. Smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.75 kostka margaryna zwykła
200 g wiórki kokosowe
4 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
2 szkl. cukier
1 szkl. mleko
0.75 szkl. mleko
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka kakao decomorreno
15 dag. masło
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie ciasto ucieramy na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na blaszkę, pieczemy w temp. 180*c 30-40 minut. Po wystygnięciu kroimy w większe kwadraty.
Przygotowujemy polewę: na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy mleko, kakao oraz cukier, mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Następnie pokrojone na kawałki ciasto zanurzamy w polewie czekoladowej, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby polewa dobrze zastygła.