Kokosanka

m7

Ciasto z dużą ilością kokosu :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
248
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.5 / 4
Ciasto z dużą ilością kokosu :)
14
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
2.50 łyżecz. proszek do pieczenia
250 g margaryna
1 szkl. cukier
4 szkl. mleko
2 szkl. wiórki kokosowe
0.75 szkl. mąka pszenna tortowa
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
2 szt. budyń waniliowy
2 szt. marmolada
3 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka cukier puder
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodawać po jednej łyżeczce cukru. Następnie dodać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiać. Przesiane dodać do masy oraz dodać kakao i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Nie należy mieszać długo bo ciasto będzie ubite. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w temp. 170'C przez 35 min. Gotowe ciasto powinno odchodzić od boczków blachy. Przestudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki.
W 3/4 szklanki mleka rozrabiamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy, gdy zacznie się gotować wlewamy budyń i mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Kasie miksujemy, pod koniec dodajemy po łyżce budyniu a następnie cukier. Do powstałej masy dodajemy kokos i delikatnie mieszamy.
Powstałą masę dzielimy na 2 części, z każdej części pozostawiamy troszkę na wierzch. Jedną częścią smarujemy biszkopt, następnie na masę nakładamy marmoladę i ponownie nakładamy masę, biszkopt i resztę masy, która nam pozostała oraz posypujemy dość obficie kokosem. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego !!