Kokosanka

m7
Kokosanka

1

3.5 / 4

Ciasto z dużą ilością kokosu :)

14

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

1 szcz. sól

2.50 łyżeczka proszek do pieczenia

250 g margaryna

1 szkl. cukier

4 szkl. mleko

2 szkl. wiórki kokosowe

0.75 szkl. mąka pszenna tortowa

5 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

2 szt. budyń waniliowy

2 szt. marmolada

3 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka cukier puder

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodawać po jednej łyżeczce cukru. Następnie dodać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiać. Przesiane dodać do masy oraz dodać kakao i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Nie należy mieszać długo bo ciasto będzie ubite. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w temp. 170'C przez 35 min. Gotowe ciasto powinno odchodzić od boczków blachy. Przestudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki.

2

W 3/4 szklanki mleka rozrabiamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy, gdy zacznie się gotować wlewamy budyń i mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia.

3

Kasie miksujemy, pod koniec dodajemy po łyżce budyniu a następnie cukier. Do powstałej masy dodajemy kokos i delikatnie mieszamy.

4

Powstałą masę dzielimy na 2 części, z każdej części pozostawiamy troszkę na wierzch. Jedną częścią smarujemy biszkopt, następnie na masę nakładamy marmoladę i ponownie nakładamy masę, biszkopt i resztę masy, która nam pozostała oraz posypujemy dość obficie kokosem. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego !!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły