Kokardki ze szparagami i szynką
mariola85
Czas na szparagi!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2608
kcal
Białka
96
gram
Węglowodany
447
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Czas na szparagi!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
50 wino białe wytrawne
150 śmietanka kremowa 30%
1 pęcz. szparagi
150 g szynka wiejska
1 szkl. sól, pieprz
2 szt. pomidor
1 szt. cebula
0.50 szt. cytryna
2 łyżka masło
250 dag. makaron kokardki lubella
Przygotowanie
Dodajemy szparagi.
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości około 7 minut z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.
Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulkę i szynkę pokrojoną w paski. Dolewamy wino, chwilę smażymy. Dodajemy śmietanę i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Na koniec dodajemy pomidory, przyprawiamy. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.
Przygotowujemy składniki.
Cebulę i pomidory kroimy w kostkę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2608
kcal
Białka
96
gram
Węglowodany
447
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.