0

Składniki

50 Mililitrów
wino białe wytrawne
150 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
1 Pęczek
Szparagi
150 Gramów
Szynka wiejska
1 Szklanka
sól, pieprz
2 Sztuki
pomidor
1 Sztuka
cebula
0.5 Sztuki
cytryna
2 Łyżki
masło
250 Dekagramów
ingridient
makaron kokardki Lubella
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Dodajemy szparagi.
  2. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości około 7 minut z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulkę i szynkę pokrojoną w paski. Dolewamy wino, chwilę smażymy. Dodajemy śmietanę i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
  4. Na koniec dodajemy pomidory, przyprawiamy. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.
  5. Przygotowujemy składniki.
  6. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę.

Opis

Czas na szparagi!

Podobne przepisy

Placuszki serowo makaronowe z sosem pieczarkowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Placuszki serowo makaronowe z sosem pieczarkowym

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Pieczony makaron z jajkami przepiórczymi

Przepis
Łatwy Do 40 min
Pieczony makaron z jajkami przepiórczymi

Wstążki z bobem i rukolą

Przepis
Średni Do 1 godz
Wstążki z bobem i rukolą

Łosoś saute z ogórkiem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Łosoś saute z ogórkiem

Polędwiczki duszone w cydrze

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Polędwiczki duszone w cydrze

Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Śmietankowy indyk z marchewką i groszkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Śmietankowy indyk z marchewką i groszkiem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!