Kokardki z wędzonym sosem i kaparami

malg
Kokardki z wędzonym sosem i kaparami

0

0 / 0

Danie na miły wieczór... Dlatego ozdobione płatkami róż:) Dlatego niecodziennie kapary w połączeniu z wędzonym serem i wędzoną szynką. Podkreślam tak mocno, że to muszą być wędzone rzeczy, bo kapary mają swój intensywny smak, więc aby te dwa produkty uzupełniały się, to wędzonka musi wzmocnić smak kaparów. Przed podaniem kaparów do potrawy należy je wymoczyć w zimnej wodzie około 15 minut lub kilka razy przelać wodą na sitku. W kuchni polskiej używamy kaparów do sałatek, dań ze śledzi, marynat rybnych i warzywnych, do dekorowania galaret oraz do pizzy, owoców morza i baraniny. Myślę, że spróbuję jeszcze poeksperymentować z tą śródziemnomorską przyprawą.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

1 szt. ser pleśniowy

2 szt. cebula

3 szt. ząbek czosnku

4 łyżka kapary

1 dek. makaron kokardki lubella

15 dek. ser wędzony

15 dek. szynka wędzona

0.50 szkl. śmietanka kremowa 30%

Przygotowanie


1

Cebulę podsmażam na patelni na łyżce oleju, w tym czasie kroję wędzony ser i szynkę.

2

Do cebulki dodaję pokrojoną szynkę i wyciskam czosnek. Mieszam, aby się nie przypaliło.

3

Do tego dania potrzebne mi będą: makaron, cebula, czosnek, wędzony ser i mocno wędzona szynka, śmietana kremówka, ser pleśniowy, sól i pieprz.

4

Jak już szynka lekko się podsmaży, dodaję śmietanę kremówkę i ser pleśniowy pokrojony w mniejsze kawałki.

5

Na koniec do sosu dodaję wędzony ser i kapary. Solę i dodaję pieprz do smaku. Danie jest aromatyczne i w całym domu pachnie wędzonką.

6

Makaron ugotowany al dente kładę na talerze, polewam sosem, ozdabiam płatkami róż i bazylią.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły