Kokardki z wędzonym sosem i kaparami
malg
Danie na miły wieczór... Dlatego ozdobione płatkami róż:) Dlatego niecodziennie kapary w połączeniu z wędzonym serem i wędzoną szynką. Podkreślam tak mocno, że to muszą być wędzone rzeczy, bo kapary mają swój intensywny smak, więc aby te dwa produkty uzupełniały się, to wędzonka musi wzmocnić smak kaparów. Przed podaniem kaparów do potrawy należy je wymoczyć w zimnej wodzie około 15 minut lub kilka razy przelać wodą na sitku. W kuchni polskiej używamy kaparów do sałatek, dań ze śledzi, marynat rybnych i warzywnych, do dekorowania galaret oraz do pizzy, owoców morza i baraniny. Myślę, że spróbuję jeszcze poeksperymentować z tą śródziemnomorską przyprawą.
0
0 / 0
Danie na miły wieczór... Dlatego ozdobione płatkami róż:) Dlatego niecodziennie kapary w połączeniu z wędzonym serem i wędzoną szynką. Podkreślam tak mocno, że to muszą być wędzone rzeczy, bo kapary mają swój intensywny smak, więc aby te dwa produkty uzupełniały się, to wędzonka musi wzmocnić smak kaparów. Przed podaniem kaparów do potrawy należy je wymoczyć w zimnej wodzie około 15 minut lub kilka razy przelać wodą na sitku. W kuchni polskiej używamy kaparów do sałatek, dań ze śledzi, marynat rybnych i warzywnych, do dekorowania galaret oraz do pizzy, owoców morza i baraniny. Myślę, że spróbuję jeszcze poeksperymentować z tą śródziemnomorską przyprawą.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. sól, pieprz
1 szt. ser pleśniowy
2 szt. cebula
3 szt. ząbek czosnku
4 łyżka kapary
1 dek. makaron kokardki lubella
15 dek. ser wędzony
15 dek. szynka wędzona
0.50 szkl. śmietanka kremowa 30%
Przygotowanie
Cebulę podsmażam na patelni na łyżce oleju, w tym czasie kroję wędzony ser i szynkę.
Do cebulki dodaję pokrojoną szynkę i wyciskam czosnek. Mieszam, aby się nie przypaliło.
Do tego dania potrzebne mi będą: makaron, cebula, czosnek, wędzony ser i mocno wędzona szynka, śmietana kremówka, ser pleśniowy, sól i pieprz.
Jak już szynka lekko się podsmaży, dodaję śmietanę kremówkę i ser pleśniowy pokrojony w mniejsze kawałki.
Na koniec do sosu dodaję wędzony ser i kapary. Solę i dodaję pieprz do smaku. Danie jest aromatyczne i w całym domu pachnie wędzonką.
Makaron ugotowany al dente kładę na talerze, polewam sosem, ozdabiam płatkami róż i bazylią.