Kokardki z tofu i warzywami
lubella
Wegetariański obiad z marynowanym w sosie sojowym i miodzie tofu to prawdziwa gratka nie tylko dla osób na diecie bezmięsnej. Koniecznie wypróbuj pełnego warzyw dania z makaronem pełnoziarnistym i tofu.
0
0 / 0
Wegetariański obiad z marynowanym w sosie sojowym i miodzie tofu to prawdziwa gratka nie tylko dla osób na diecie bezmięsnej. Koniecznie wypróbuj pełnego warzyw dania z makaronem pełnoziarnistym i tofu.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
125 g makaron lubella pełne ziarno kokardki
1 opak. tofu
1 szt. marchewka
1 szt. cebula
0.50 szt. papryka czerwona
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżka sos sojowy
1 łyżka miód
1 łyżka olej rzepakowy
0.30 łyżeczka papryka słodka mielona
0.30 łyżeczka papryka wędzona
0.30 łyżeczka ziele angielskie mielone
2 łyżeczka szczypiorek
1 łyżeczka sezam
Przygotowanie
Tofu pokroić w kostkę.
Sos sojowy wymieszać z miodem oraz przyprawami i zamarynować tofu przez 30 minut.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć tofu. Kiedy się lekko zarumieni dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w drobne słupki marchewkę oraz paprykę i posiekany czosnek.
Smażyć chwilę, aby warzywa były al dente.
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/4 szklanki wody i przełożyć do warzyw z tofu.
Całość wymieszać, smażyć jeszcze przez 1 minutę, aby makaron wchłonął smak i aromat. Przed podaniem posypać sezamem oraz szczypiorkiem.