Kokardki z sosem pomidorowo-kukurydzianym

malg
Kokardki z sosem pomidorowo-kukurydzianym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Zmiksowana kukurydza to świetny pomysł na zagęszczenie i zwiększenie objętości sosu. Do tego ma fajny, łagodny smak i tę łagodność czuć w sosie.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 puszka kukurydza konserwowa

1 szczyp. sól, pieprz

0.50 szkl. oliwki czarne

1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz

2 szt. cebula

4 szt. czosnek

1 szt. makaron kokardki

40 dag. mięso mielone

Przygotowanie


Miksuję w blenderze puszkę odsączonej kukurydzy, dodaję cały koncentrat i ¾ szklanki wody. Na patelni podsmażam mięso z cebulą, doprawiam solą, pieprzem i wyciskam czosnek.

Dodaję zmiksowaną kukurydzę z koncentratem, podsmażam kilka minut.

Na koniec dodaję pokrojone oliwki i zioła do smaku (np. bazylia).

Ugotowany al dente makaron wykładam na talerze.

Podaję z serem żółtym, posypane świeżą bazylią lub zieloną pietruszką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

596

kcal

Białka

42

gram

Węglowodany

55

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły