Kokardki z sosem pomidorowo-kukurydzianym
malg
Zmiksowana kukurydza to świetny pomysł na zagęszczenie i zwiększenie objętości sosu. Do tego ma fajny, łagodny smak i tę łagodność czuć w sosie.
0
0 / 0
Zmiksowana kukurydza to świetny pomysł na zagęszczenie i zwiększenie objętości sosu. Do tego ma fajny, łagodny smak i tę łagodność czuć w sosie.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 pusz. kukurydza konserwowa
1 szcz. sól, pieprz
0.50 szkl. oliwki czarne
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
2 szt. cebula
4 szt. czosnek
1 szt. makaron kokardki
40 dek. mięso mielone
Przygotowanie
Miksuję w blenderze puszkę odsączonej kukurydzy, dodaję cały koncentrat i ¾ szklanki wody. Na patelni podsmażam mięso z cebulą, doprawiam solą, pieprzem i wyciskam czosnek.
Dodaję zmiksowaną kukurydzę z koncentratem, podsmażam kilka minut.
Na koniec dodaję pokrojone oliwki i zioła do smaku (np. bazylia).
Ugotowany al dente makaron wykładam na talerze.
Podaję z serem żółtym, posypane świeżą bazylią lub zieloną pietruszką.