Kokardki z sosem pomidorowo-kukurydzianym
malg
Zmiksowana kukurydza to świetny pomysł na zagęszczenie i zwiększenie objętości sosu. Do tego ma fajny, łagodny smak i tę łagodność czuć w sosie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
596
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zmiksowana kukurydza to świetny pomysł na zagęszczenie i zwiększenie objętości sosu. Do tego ma fajny, łagodny smak i tę łagodność czuć w sosie.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 puszka kukurydza konserwowa
1 szczyp. sól, pieprz
0.50 szkl. oliwki czarne
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
2 szt. cebula
4 szt. czosnek
1 szt. makaron kokardki
40 dag. mięso mielone
Przygotowanie
Miksuję w blenderze puszkę odsączonej kukurydzy, dodaję cały koncentrat i ¾ szklanki wody. Na patelni podsmażam mięso z cebulą, doprawiam solą, pieprzem i wyciskam czosnek.
Dodaję zmiksowaną kukurydzę z koncentratem, podsmażam kilka minut.
Na koniec dodaję pokrojone oliwki i zioła do smaku (np. bazylia).
Ugotowany al dente makaron wykładam na talerze.
Podaję z serem żółtym, posypane świeżą bazylią lub zieloną pietruszką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
596
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.