Kokardki z pieczarkami
uwielbiampl
2
0 / 0
Danie na każdą okazję, które zachwyca swym niepowtarzalnym smakiem - makaron kokardki z pieczarkami i boczkiem. Świetny pomysł na pożywny obiad. Masz wolną godzinę? Przygotuj z nami ten wyjątkowy przepis!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. pieprz
1 szcz. sól
400 g makaron lubella kokardki
200 g pieczarki
100 g boczek chudy
0.50 szkl. wino białe wytrawne
2 szt. czosnek
5 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka szczypiorek
1 łyżka bazylia
2 łyżka oliwa
Przygotowanie
Pokrojone pieczarki odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Chwilę smażymy razem.
Osobno podsmażamy boczek, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje.
Mieszamy z przecierem pomidorowym i bazylią, doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron ugotowany al dente odcedzamy, mieszamy z pieczarkami. Wykładamy na podgrzany półmisek i posypujemy szczypiorkiem.