Kokardki z pieczarkami

uwielbiampl
Kokardki z pieczarkami

2

0 / 0

Danie na każdą okazję, które zachwyca swym niepowtarzalnym smakiem - makaron kokardki z pieczarkami i boczkiem. Świetny pomysł na pożywny obiad. Masz wolną godzinę? Przygotuj z nami ten wyjątkowy przepis!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

400 g makaron lubella kokardki

200 g pieczarki

100 g boczek chudy

0.50 szkl. wino białe wytrawne

2 szt. czosnek

5 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżka szczypiorek

1 łyżka bazylia

2 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Pokrojone pieczarki odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

2

Chwilę smażymy razem.

3

Osobno podsmażamy boczek, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje.

4

Mieszamy z przecierem pomidorowym i bazylią, doprawiamy solą i pieprzem.

5

Makaron ugotowany al dente odcedzamy, mieszamy z pieczarkami. Wykładamy na podgrzany półmisek i posypujemy szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

625

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

85

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły