Kokardki z nowalijkami

lubella
Kokardki z nowalijkami

2

0 / 0

Nadchodzi wiosna, a wraz z nią nowalijki! Warto dodać je zatem do naszego menu - są bardzo smaczne, a przy tym niezwykle zdrowe! Sprawdź nasz przepis na makaron typy kokardki z: rzodkiewką, cebulą dymką, rzeżuchą, koperkiem, jajkami i kiełkami słonecznika.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g makaron lubella kokardki

1 pęcz. rzodkiewka

1 pęcz. cebula dymka

50 g rzeżucha

100 g kiełki słonecznika

1 pęcz. koperek

0.50 szt. cytryna

4 szt. jaja kurze całe

2 łyżka oliwa z oliwek

150 g jogurt naturalny

50 g ser feta

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, po czym pozostawiamy do przestudzenia.

2

Gotujemy jaja na twardo, obieramy i dzielimy na ćwiartki.

3

Rzodkiewki oczyszczamy i przekrawamy w poprzek na pół.

4

Cebulę kroimy w talarki, a szczypiorek i koperek drobno siekamy.

5

Sos: Jogurt naturalny mieszamy z pokruszonym serem feta. Dolewamy odrobinę oliwy i soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

6

Makaron przekładamy do dużej miski. Dodajemy rzodkiewkę, cebulę i jajka.

7

Wrzucamy posiekany szczypiorek i koperek. Mieszamy z przygotowanym sosem.

8

Sałatkę dekorujemy rzeżuchą i kiełkami słonecznika.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

407

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

44

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły