Kokardki z nowalijkami

lubella
Kokardki z nowalijkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Nadchodzi wiosna, a wraz z nią nowalijki! Warto dodać je zatem do naszego menu - są bardzo smaczne, a przy tym niezwykle zdrowe! Sprawdź nasz przepis na makaron typy kokardki z: rzodkiewką, cebulą dymką, rzeżuchą, koperkiem, jajkami i kiełkami słonecznika.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g makaron lubella kokardki

1 pęcz. rzodkiewka

1 pęcz. cebula dymka

50 g rzeżucha

100 g kiełki słonecznika

1 pęcz. koperek

0.50 szt. cytryna

4 szt. jaja kurze całe

2 łyżka oliwa z oliwek

150 g jogurt naturalny

50 g ser feta

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, po czym pozostawiamy do przestudzenia.

Krok 1

Gotujemy jaja na twardo, obieramy i dzielimy na ćwiartki.

Krok 2

Rzodkiewki oczyszczamy i przekrawamy w poprzek na pół.

Krok 3

Cebulę kroimy w talarki, a szczypiorek i koperek drobno siekamy.

Krok 4

Sos: Jogurt naturalny mieszamy z pokruszonym serem feta. Dolewamy odrobinę oliwy i soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 5

Makaron przekładamy do dużej miski. Dodajemy rzodkiewkę, cebulę i jajka.

Krok 6

Wrzucamy posiekany szczypiorek i koperek. Mieszamy z przygotowanym sosem.

Krok 7

Sałatkę dekorujemy rzeżuchą i kiełkami słonecznika.

Krok 8

Wartości odżywcze na porcję


Energia

407

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

44

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły