Kokardki z mozzarellą
bartek
Danie na romantyczną kolację – lekkie lecz syte, kokardki dodają frywolności… Świetnie smakuje podane z winem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
960
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
77
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Danie na romantyczną kolację – lekkie lecz syte, kokardki dodają frywolności… Świetnie smakuje podane z winem.
12
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. oregano
1 szczyp. bazylia
1 szczyp. sól i świeżo mielony czarny pieprz
1 szt. cebula
1 szt. pomidor
1 szt. ser topiony
4 szt. ząbek czosnku
5 łyżka parmezan
3 łyżka oliwa
15 dag. mozzarella
0.50 szt. makaron kokardki lubella
Przygotowanie
Na patelni na oliwie podsmażyć pokrojone w drobną kostkę czosnek i cebulę, aż się zeszkli.
Do cebuli i czosnku dodajemy pokrojony w kostkę pomidor bez skórki i dusimy około 5 minut.
Dodajemy śmietankę kremówkę i mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Następnie dodajemy serek topiony i mieszamy, żeby serek rozpuścił się w śmietanie.
Doprawiamy oregano i bazylią.
Mieszamy z makaronem ugotowanym al dente.
Przed podaniem posypujemy pokrojona w kostkę mozzarellą i oprószone parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
960
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
77
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.