Kokardki z mozzarellą

bartek
Kokardki z mozzarellą

Średnia 0 / 0

Oceń!

Danie na romantyczną kolację – lekkie lecz syte, kokardki dodają frywolności… Świetnie smakuje podane z winem.

12

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 śmietanka kremowa 30%

1 szczyp. oregano

1 szczyp. bazylia

1 szczyp. sól i świeżo mielony czarny pieprz

1 szt. cebula

1 szt. pomidor

1 szt. ser topiony

4 szt. ząbek czosnku

5 łyżka parmezan

3 łyżka oliwa

15 dag. mozzarella

0.50 szt. makaron kokardki lubella

Przygotowanie


Na patelni na oliwie podsmażyć pokrojone w drobną kostkę czosnek i cebulę, aż się zeszkli.

Do cebuli i czosnku dodajemy pokrojony w kostkę pomidor bez skórki i dusimy około 5 minut.

Dodajemy śmietankę kremówkę i mieszając doprowadzamy do wrzenia.

Następnie dodajemy serek topiony i mieszamy, żeby serek rozpuścił się w śmietanie.

Doprawiamy oregano i bazylią.

Mieszamy z makaronem ugotowanym al dente.

Przed podaniem posypujemy pokrojona w kostkę mozzarellą i oprószone parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

960

kcal

Białka

41

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

77

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły