Example thumb
1

Składniki

1 Szczypta
bazylia
1 Szczypta
Mielona papryka
1 Szczypta
oregano
1 Szczypta
przyprawa typu vegeta
1 Szczypta
Sól i świeżo mielony czarny pieprz
1 Szklanka
śmietanka kremowa 30%
1 Sztuka
ingridient
makaron kokardki Lubella
1 Sztuka
filet z kurczaka
4 Sztuki
ziele angielskie
2 Sztuki
liść laurowy
0.5 Puszki
cukinia
0.5 Szklanki
oliwki czarne
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Na patelni podsmażam cebulkę i pierś kurczaka pokrojone w kostkę. Dodaję do tego listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego i odrobinę przyprawy typu vegeta. Smażę to wszystko około 10-15 minut, aż listek i ziele oddadzą mięsu aromat.
  2. Gdy śmietanka lekko zabulgocze wrzucam suszone zioła: bazylią, mielona paprykę, oregano.
  3. Na koniec dodaję pokrojone czarne oliwki. Przyprawiam pieprzem i solą. Podaję z makaronem, posypane serem, z dodatkiem sałaty.
  4. Za jakieś pięć minut wlewam śmietankę kremówkę i mieszam całość.
  5. Jak już mięso będzie miękkie, to dodaję zamarynowaną cukinię w pomarańczach – tak około pół małego słoiczka.

Opis

Telefon i … informacja: będziemy u Ciebie za kwadrans! Spokojnie, to nie najazd kosmitów, tylko koleżanki w drodze na jakieś ważne spotkanie. Co zrobić na szybki poczęstunek – a jest akurat pora obiadu - kiedy w lodówce rozmraża się jedna mizerna pierś kurczaka, a w domu naprawdę pustka spożywcza? Polecam danie, które okazało się tak smaczne, jakbym co najmniej myślała nad nim godzinę;-))) Uratował mnie słoik marynowanej w pomarańczach cukinii, który dała mi mama, i który przewracał się w szafkach, bo nie bardzo było wiadomo, do czego go użyć. Cukinia w połączeniu z pomarańczami nabiera zdecydowanego smaku ostrej pomarańczy, a jako dodatek do aksamitnego kurczaka spisała się wręcz doskonale. W każdym razie zjadłam obiad w miłym towarzystwie, a zachwycone i najedzone koleżanki pojechały do swoich niecierpiących zwłoki spraw.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!